Indisk delstat hoppar på Bransons Hyperloop

2018-02-20 07:11  
Testbana av Hyperloop One. Foto: Hyperloop one

Restiden ska sänkas från tre timmar till mindre än en halv. Den indiska delstaten Maharashtra har enats med entreprenören Richard Branson om att bygga en linje med ”vakuumtåg” mellan Pune och Bombay.

Projektet ska inledas med uppförandet av ett ”fungerande demonstrationsspår”, meddelar Branson på sitt företag Virgins sajt.

”Denna Hyperloop-rutt skulle förbinda centrala Pune, Bombays internationella flygplats och Bombay på 25 minuter, och därmed nå 26 miljoner människor”, skriver Branson.

Enligt företaget tar det i dag minst drygt 2,5 timmar att köra bil eller åka tåg mellan städerna.

Hyperloop har också marknadsförts av Bransons kollega Elon Musk, och bygger på att tubformade tåg färdas i tunnlar, likt forna tiders rörpost. Tunnlarna ska ha lågt lufttryck, dock inte riktigt vakuum, för att möjliggöra höga hastigheter.

Läs mer: De vill satsa på en nordisk Hyperloop-bana

Bland andra tänkta Hyperloop-rutter, dock i väldigt tidiga stadier av planering, finns Stockholm–Helsingfors, San Francisco–Los Angeles och Abu Dhabi–Dubai.

Hastigheten ska kunna uppgå till 1 200 kilometer i timmen, vilket skulle möjliggöra en restid även mellan stadskärnorna i Stockholm och Helsingfors på mindre än en halvtimme.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt