Regeringen: SJ ska börja köra fler tåg – i hela landet

2018-03-27 07:46  
SJ-tåg på Stockholms station. Nu ska de bli fler i hela landet, anser regeringen. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

Regeringen ger SJ nya instruktioner med syftet att det statliga bolaget ska börja köra fler tåg.

Det skriver Dagens Nyheter. I SJ:s nya bolagsordning står det bland annat att bolaget inom ramen för affärsmässighet ska ”bidra till att uppfylla de transportpolitiska målen och därmed en långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet”.

– Nyckelorden är ”långsiktigt” samt ”I hela landet”, säger miljöminister Isabella Lövin (MP) till DN.

Regeringen har sedan tidigare ett vinstkrav på SJ som innebär att bolaget ska generera en avkastning på minst sju procent på sitt operativa kapital, något man utan problem har lyckats uppfylla de senaste åren.

Läs mer: Partiförhandlingar om svenska snabbtåg ”i närtid”

SJ:s avgående vd Jan Sundling är positiv till förändringen. Han pekar bland annat på att bolaget de senaste åren lyckats vända vissa sträckor från tveksamma till lönsamma resultat genom att låta medarbetare undersöka hur sträckorna skulle kunna generera vinst.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer