Hybridbil trea på världstopplista

2012-05-30 09:15  
Prius alpha Foto: Toyota

Toyotas hybridbil Prius var den tredje mest sålda bilen i världen under första kvartalet i år.

Det visar statistik som branschtidningen Automotive News har sammanställt. Toppsäljaren under första kvartalet var Toyotas modell Corolla med 300800 exemplar, följd av Ford Focus med 277000 exemplar. Toyota Prius, som numera omfattar fyra olika hybridbilar, sålde i 247230 exemplar.

Framgången förklaras med att det utgår miljöbilsrabatter på hemmamarknaden Japan och ett stort intresse för hybridbilar på den stora USA-marknaden.

Från att för 15 år sedan ha varit en udda specialbil har Prius i dag etablerat sig som en standardbil för den breda kundkretsen. Den lämnar tidigare storsäljare som VW Golf, Ford Fiesta och Honda Civic bakom sig i säljstatistiken.

Totalt sålde Toyotagruppen, där märken som Lexus och Daihatsu ingår, 2,49 miljoner bilar första kvartalet i år. Det gör åter Toyota till världens största biltillverkare, före GM med 2,28 miljoner och VW med 2,16 miljoner sålda bilar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Prius Hybridbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt