Fordon
HMS Carlskrona rustad för att leda piratjakten
HMS Carlskrona redo för Adenviken. Kastar loss på lördag den 13 mars. Klicka för att se hela bilden. Foto: Peter Nilsson Kockums
Nu är det formellt klart att det svenska stridsfartyget HMS Carlskrona ska leda EU:s piratjakt utanför Somalias kust. Carlskrona ska kunna bära både en svensk helikopter och en snabbgående båt för piratjakten.
Regeringen fattade det formella beslutet i torsdags att den svenska försvarsmakten ska delta i EU:s marina insats Operation Atalanta utanför Somalias kust.
På lördag kastar HMS Carlskrona loss från hemmahamnen i Karlskrona för att ge sig ned mot Adenviken.
Högkvarteret på Carlskrona
Under ett halvår från den 13 april ska det nyrustade krigsfartyget med 165 personers besättning plus en helikopterenhet från försvarets helikopterflottilj och en säkrings- och bordningsstyrka delta i den EU-ledda piratjakten Operation Atalanta.
De första fyra månaderna kommer den svenska styrkan under ledning av flottiljamiralen Jan Thörnqvist att ha ledningsansvaret för hela Operation Atalanta.
Sverige ska också delta med ett sjöövervakningsfartyg från Kustbevakningen.
Sjukhus, kulsprutor och helikopter
Under hösten har HMS Carlskrona genomgått en total översyn i Oscarsdockan på Karlskronavarvet.
Allt som varit slitet i maskineriet har bytts ut, en ny manöverbrygga har byggt och ett nytt ledningssystem har installerats.
HMS Carlskrona har också utrustats med ett helt nytt akutsjukhus i miniformat.
För att jaga pirater och skydda sig mot piraternas eventuella beskjutning har HMS Carlskrona ett antal tunga kulsprutor för närstrid som ett komplement till fartygets ordinarie 57 millimeterskanoner.
I piratjakten ingår också försvarets nya Helikopter 15, som är anspassad att operera från fartyg, samt en snabbgående piratjägarbåt som sjösätts med en nybyggd dävert.
HMS Carlskrona har byggts om så att helikoptern kan tankas, landa och lyfta från fartygets däck och att den kan surras när den inte är i luften.
Se videoklipp från SVT Play om upprustningen av HMS Carlskrona.
HMS Carlskrona
Under förra året skickade Sverige tre fartyg till Adenviken - de båda korvetterna HMS Malmö och HMS Stockholm samt stödfartyget HMS Trossö - med 152 officerare och sjömän.
Enligt Kockums visar utvärderingen att fartygen gick till sjöss 70 procent av sin tid och att 1900 gångtimmar avverkades per korvett. Som längst var man ute 16 dygn i ett sträck.
EU:s försvarsministrar har tillsammans gjort en utvärdering av operationen. Insatsen gällde att främst ge skydd åt FN:s mattransporter.
Resultatet har blivit en avsevärd minskning av antalet genomförda attacker på fartyg i Adenviken utanför Somalias kust.
– Atalantainsatsen är framgångsrik. Mer än 40 eskorteringar av mattransporter har genomförts och över 280 000 ton mat har därmed nått nödställda i Somalia, säger försvarsminister Sten Tolgfors.
HMS Carlskrona är det största örlogsfartyg som byggts på Karlskronavarvet. Fartyget döptes den 28 mars 1980.
Det är ett komplett örlogsfartyg som ersatte HMS Älvsnabben sm utbildnings- och långresefartyg. Under de senaste 20 åren har HMS Carlskrona besökt 300 hamnar i 75 länder.
Fartyget är 105,7 meter långt, 15,2 meter brett och har ett deplacement på 3 300 ton.
Fartyget har 4 dieselmotorer på vardera 2 640 hk och kan göra 20 knop.