Hjortar ny utmaning för Googles robotbil

2015-09-04 14:23  
Foto: Tony Avelar/TT

Hjortar och horisontella trafikljus är nya utmaningar när Googles robotbil rullar in i Texas.

Prototyper av Googles egenutvecklade själv-körande bil testas sedan några månader tillbaka på allmänna vägar i Mountain View i Kalifornien, där företaget har sitt huvudkontor. Nu i september ska de ägg-liknande små fordonen ge sig ut på vägarna även i Austin, Texas. Liksom i Kalifornien har bilarna ratt såväl som pedaler, och en reservförare sitter redo att ta över körningen om något skulle gå på tok.

Företaget gör även testkörningar med 23 stycken Lexus stadsjeepar, som byggts om för autonom körning. Dessa har förutom i Mountain View även rullat i Austin de senaste två månaderna. I veckan släppte Google en första månadsrapport om försöket.

Där berättar företaget att systemet har fått lära sig att känna igen en ny trafikinfrastruktur - trafikljusen är exempelvis horisontella i Austin men vertikala i Mountain View. En annan utmaning är att det finns gott om hjort i Austin-trakten. Men dem ska bilarnas sensorer upptäcka, även om de står vid sidan av vägen mitt i natten.

Google startade projektet med autonoma fordon år 2009. Sedan dess har testfordonen varit inblandade i 16 mindre olyckor, enligt företaget. Ingen av incidenterna orsakades av fordonet. Numera kör företaget ungefär 16 000 autonoma km per vecka på allmänna vägar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Robotbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt