FORDON

Här är Mega Beast – en elektrisk skolbuss med 48 mils räckvidd

Greenpower Mega Beast
Greenpower Mega Beast

Den har plats för 90 skolbarn och drivs helt och hållet av el från det upp till 387 kWh stora batteriet. Mega Beast är bolagets kraftfullaste skolbuss hittills.

Publicerad

Greenpower Motor Company, grundat 2010, är en kanadensisk tillverkare av kommersiella elfordon för den nordamerikanska marknaden. 

I modellutbudet har bolaget sedan tidigare två mindre varianter av de karakteristiskt gulmålade amerikanska skolbussarna: Nano Beast och Beast.

Nu har Greenpower lanserat den hittills mest högpresterande modellen, som följaktligen fått namnet Mega Beast. 

Lika stor som Beast

Den drygt 13 meter långa bussen har plats för 90 passagerare. Räckvidden på en laddning anges till 48 mil tack vare ett stort litiumjonbatteri om 387 kWh. Den är därmed lika stor som syskonet Beast, men med dubbelt så stort batteri. Enligt bolaget gör det att fler skoldistrikt på kontinenten kan byta från kväveoxidutsläppande dieselbussar till elektriska motsvarigheter. 

Den uppges även ha mer kraft i uppförsbackar, men effekten framgår inte av pressmeddelandet. Syskonet Beast har upp till 350 kW effekt. 

Dubbelriktad laddning

Mega Beast har även stöd för dubbelriktad laddning, V2G (vehicle-to-grid). 

Greenpowers leveranser är ännu så länge blygsamma. Under det brutna räkenskapsårets andra kvartal, som tog slut den 30 september, levererade bolaget 16 skolbussar. 13 var av modellen Beast, resten Nano Beast. Utöver skolbussar levererade bolaget även 14 andra kommersiella fordon.