FORDON

Tungt bakslag: Cruise får inte längre köra robottaxi i San Fransisco

En robottaxibil från Cruise. Foto: Paul Sancya
En robottaxibil från Cruise. Foto: Paul Sancya

Cruise självkörande robottaxibilar är inte säkra nog för allmänna vägar, slår en amerikansk myndighet fast efter att ett av Cruise fordon ställt sig ovanpå en påkörd fotgängare.

Publicerad Uppdaterad

San Fransisco har varit en spjutspets inom utrullningen av självkörande fordon. I augusti i år blev det tillåtet för självkörande robottaxibilar att bedriva verksamhet mot betalning dygnet runt i staden, enligt beslut av den amerikanska tillsynsmyndigheten California Public Utilities Commission (CPUC). 

GM-ägda Cruise är ett av bolagen som har använt sig av möjligheten. Men nu är det slut med det, åtminstone för tillfället. Cruise bilar är inte säkra nog för att få användas på allmänna vägar, har myndigheten The Californian Department of Motor Vechicles (DMV) nu slagit fast, rapporterar bland annat The Verge.

Robottaxi blev stående ovanpå fotgängare

Beslutet kommer i kölvattnet av en rad olyckor där Cruise-bilar varit inblandade.

I början av oktober fastnade en fotgängare under en robottaxi efter att ha blivit påkörd och slungad av en annan bil som framfördes av en människa. Robottaxin panikbromsade, detekterade en kollision och försökte därefter köra in till kanten vilket medförde att den drog med sig kvinnan och blev därefter stående på hennes ben med ett av bakhjulen. Föraren i bilen som ursprungligen körde på kvinnan avvek från platsen. Efter att Cruise avaktiverat fordonet kunde kvinnan frigöras sedan räddningspersonal tagit hjälp av ett hydrauliskt klippverktyg

I mitten av augusti kolliderade en robottaxi från Cruise med en brandbil. Robottaxin hade grönt ljus och körde ut i en korsning där den blev påkörd av räddningsfordonet, som enligt Cruise verkade vara på väg på väg till ett räddningsuppdrag. En passagerare i robottaxin fick lättare skador. Efter händelsen halverade Cruise antalet förarlösa fordon i tjänst i San Fransisco. 

Cruise måste uppfylla krav

DMV:s beslut innebär att Cruise inte längre får plocka upp och släppa av passagerare utan att det sitter en säkerhetsförare bakom ratten. För att åter få tillstånd att bedriva förarlös verksamhet kräver DMV att Cruise uppfyller ett antal krav. Vilka kraven är framgår dock inte av rapporteringen. 

Cruise har inte varit ensamma om att bedriva robottaxiverksamhet i San Fransisco. Den största konkurrenten är Alphabetägda Waymo, som fortfarande har sitt tillstånd kvar.