Fordon

Här är japanska ubåten ”stora valen” – och den drivs av batterier

Taigei är det den första i klassen som ska ersätta nuvarande Soryu-klassen. Foto: Japan Maritime Self Defense Force
Taigei är det den första i klassen som ska ersätta nuvarande Soryu-klassen. Foto: Japan Maritime Self Defense Force

Den första i sin klass. Nu har japanska flottan presenterat Taigei, en ny diesel-elektrisk ubåt som ska hjälpa till att upprätthålla önationens intressen.

Publicerad

För tio år sedan tog Japan beslutet att utöka sitt ubåtsförsvar. Detta eftersom Kinas allt större självsäkerhet när det gäller vatten territoriellt nära Japan oroar önationen. Och nu har landet gått i mål när man nyligen sjösatte Taigei, som betyder ”stora valen”.

Taigei har byggts av Mitsubishi Heavy Industries, väger 3 000 ton, är 84 meter lång och 9,1 meter bred. Besättningen består 70 matroser. Tack vare en hybriddrivlina samt rejält med litiumjonbatterier kan ubåten vara i undervattensläge längre än tidigare modeller.

Taigei är det den första i klassen som ska ersätta nuvarande Soryu-klassen. Ubåten kommer nu att testas och utrustas ytterligare en tid. Först 2022 räknar man med att den ska överlämnas till japanska flottan.

Då kommer nationens ubåtsvapen bestå av nio äldre Oyashio-, tolv Soryu- och en Taigei-klassad ubåt. Ytterligare två Taigei-ubåtar finns med i planerna, men ännu är inte finansieringsbeslut taget.

Att den nya ubåtsklassen har litiumjonbatterier är nytt på ett sätt, men det är inte första gången som tekniken används i det här syftet. Två Soryu-ubåtar har det redan. Dock kommer ”Stora valen” vara först i japanska flottan med könsneutrala toaletter.