Fordon

Här är elsparkcykeln med toppfart på 100 km/h

Som i klassiska Formel 1 kan förarna aktivera en kort boost som ökar farten nära mål. Foto: Ycom
Som i klassiska Formel 1 kan förarna aktivera en kort boost som ökar farten nära mål. Foto: Ycom
Foto: Ycom
Foto: Ycom

Fram- och bakhjulet har varsin elmotor på 6 kW, och batteriet levereras av Williams. Den nya elsparkcykeln som utvecklats för tävlingen Eskootr Championship går i 100 km/h.

Publicerad

Fordonstypen har fått utstå mycket ris den senaste tiden, men älskas samtidigt av många – och elsparkcykeln har faktiskt fått en egen tävlingsserie. Den första upplagan av Eskootr Championship hölls för ett år sedan, och i loppen kör alla 30 deltagare med samma standardfordon.

Nu har den nya modellen utannonserats, och S1-X Escooter väger 35 kilo med en topphastighet på 100 km/h. Det skriver Ycom i ett pressmeddelande. Det italienska företaget som har utvecklat elsparkcykeln lyckades få fram en prototyp på 14 veckor.

Två motorer på vardera 6 kW driver på fram- och bakhjulet. Dessa får ström från ett litiumjonbatteri på 1,5 kWh som levereras av Williams Advanced Engineering. Allt sitter monterat i ett strömlinjeformat kolfiberchassi.

Foto: Ycom
Foto: Ycom

Precis som i klassiska Formel 1 kan förarna aktivera en kort kraftboost som ökar farten med 20 procent, lämpligen för att ta ledningen under loppets sista skälvande sekunder.

Även en liten variation mellan de två motorerna skulle kunna få föraren att flyga över styret, så fordonet har ett system som övervakar och synkroniserar vridmomentet på fram- respektive bakhjulet.

I oktober inleds mästerskapet och hittills har Ycom genomfört tester tio exemplar på bana. Testförarna fick dock leva med att de då var strypta till "bara" 70 km/h.

Elsparkcyklarna för uthyrning som har rört upp starka känslor i många storstäder brukar ha en topphastighet på 20 km/h.