Fordon

Hans bil brann upp på motorvägen – så svarar BMW

Foto: Mikael Hälldin (Privat)
På söndagsmorgonen den 5 augusti skjutsade Mikael Hälldin sin flickvän till jobbet inne i Stockholm, men strax norr om Södertälje fick resan ett snöpligt slut. Foto: Mikael Hälldin (Privat)
Till fullutvecklad brand tog det max en minut, säger Mikael Hälldin. Foto: Mikael Hälldin (Privat)
Göteborgaren Krister Cervin fick aldrig reda på vilket fel som ledde till att familjens 1,5 år gamla BMW 435 Gran Coupé brann upp i vägrenen. Foto: Krister Cervin (Privat)
– Jag får känslan av att det är väldigt många bilar som har brunnit den senaste tiden. Det har varit minst fyra killar som har ringt mig och sagt, ”min BMW har brunnit”, efter att de har läst om mig i Auto Motor & Sport, säger Krister Cervin. Foto: Krister Cervin (Privat)

13 513 svenska fordon omfattas av BMW:s stora återkallelse. Men vad händer med de ägare vars bil redan har brunnit upp? Mikael Hälldins 435d gick upp i lågor på en minut.

Publicerad

Problemet uppdagades i Sydkorea. Där råkade under första halvåret 2018 27 stycken BMW-bilar ut för motorbränder – något som enligt tillverkaren ska bero på en defekt i recirkulationen av avgaser. Små läckor av glykol i EGR-kylaren lagras i EGR-modulen (exhaust gas recirculation) och kan tillsammans med olje- och kolsediment i vissa fall antändas.

Först flaggade man för att 106 000 sydkoreanska fordon berördes – därefter har BMW meddelat att drygt 320 000 dieselbilar kommer återkallas i Europa.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här