Hacka Tesla – vinn en bil

2019-01-15 13:20  

Miljoner i prispengar samt en sprillans ny bil. För att möta problemet med cybersäkerhet kommer Tesla öppna plånboken samt ge bort en Model 3 till den hackare som hittar säkerhetsbrister i bilen.

Eventet Pwn2Own samlar världens bästa hackers inom en rad kategorier. Under årets upplaga (den tolfte i ordningen) ligger ett riktigt fint pris i tävlingspotten. Vinnaren i kategorin Automotive kommer nämligen att kunna köra hem i en ny Tesla Model 3. Därtill kommer hackare kunna vinna rejäla summor pengar för varje brist de hittar i tillverkarens system.

Mest pengar ger hack som påverkar bilens gateway (styrdrivlinan, chassi och andra hårdvarukomponenter), autopilot-system (systemet för förarassistansprogram) eller VCSEC (säkerhetsfunktioner). Var och en av dessa ger Tesla 250 000 dollar, motsvarande 2 250 000 kronor, för. Men med tanke på hur vitala systemen är – så är det inte konstigt att Tesla halar fram lädret. För att få pengarna måste hackaren ta sig in i systemen och få dem att kommunicera med en piratstation eller annan skadlig enhet.

Vidare ger Tesla 100.000 dollar för de som kan hacka nyckeln eller en mobilnyckel och genom detta lyckas låsa upp bilen eller starta motorn. Att ta sig in i modemet ger även det 100 000 dollar, wi-fi/bluetooth ger 60 000 dollar och tar man sig in i infotainment ger upp till 85 000 dollar.

Läs mer: Musk har inlett bygget av Gigafactory i Shanghai

Tävlingen i Vancouver, Kanada drar igång i mars, och förutom den nyinstiftade bilkategorin kommer även sårbarheter inom webbläsare, virtuell mjukvara, företagsapplikationer samt servermjukvara testas. Varje kategori kommer att ha en specifik måltavla vald av organisatörerna, och i år är det Apple, Google, Microsoft, Oracle, VMware samt Tesla.

Elon Musks bilföretag har en långtgående relation med hackare och har på egen hand genomfört flera hackertävlingar. Bland annat har de en stående inbjudan till ägare att försöka hacka sin egen bil – detta under förutsättning att de följer vissa regler.

Teslas bilar svåra att komma åt

Teslas bilar är enormt svåra att komma åt, och tack vare over-the-air-uppdateringar täpps säkerhetshålen igen. Visst finns det fall där det blivit rubriker kring lyckade försök.

Andra tillverkare har inte varit lika alerta och för några år sedan demonstrerades hur lätt det var att kringgå spärrarna hos Fiat Chrysler och koppla ur bromsar och fjärrstyra rullande bilar.

Läs mer: Tesla vill bygga gröna mikronät på grekiska öar

Dock ska det sägas att bara för att hackare nu får fokusera fullt ut på att ta sig förbi Teslas säkerhetssystem – är det inte säkert att det i slutändan blir en bil till vinnaren. Företagen som är med i Pwn2Own är rutinerade och enligt tävlingsledningen ligger hackergraden ungefär på 50 procent. Det vill säga att tidigare år har många av företagssystemen och produkterna stått pall för attackerna.

Men känner du dig sugen, har hackerskills och saknar tid och pengar för att köa/köpa en Model 3 – då är det bara att boka en resa till Vancouver.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Hackare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt