Tesla vill bygga gröna mikronät på grekiska öar

2019-01-15 10:45  
Elon Musks Tesla vill bygga gröna miktronät på grekiska öar. Foto: TT / Wikicommon

Elförsörjning är krångligt på många avlägsna grekiska öar. Nu har myndigheterna vänt sig till Tesla för att få hjälp att bygga mikronät med solceller och batterilager.

I den grekiska övärlden finns det gott om små och medelstora öar som är svåra eller dyra att ansluta till det nationella elnätet. Standardlösningen i dag är att använda dieseldrivna kraftverk.

Men för att minska både kostnader och utsläpp vill landet gå över till förnybar energi på de mindre öarna. Förra veckan bjöds flera Tesla-chefer in till ett möte med den grekiska energiministern Giorgos Stathakis för att diskutera möjligheten att bygga mikronät på avlägsna öar, skriver branschsajten Energypress.

Läs mer: Batteriet sparar pengar – men är inte lönsamt

Tanken är att kombinera vindkraft och solceller med Teslas batterilager. Elbilsföretaget ville enligt uppgifter göra ön Rhodos till ett pilotprojekt, men energiministern har istället föreslagit den mindre ön Limnos som en lämplig start. Planen är att ta in anbud från Tesla och andra internationella energiföretag under våren.

Tesla tidigare byggt liknande lösningar bland annat på öar i Amerikanska Samoa och Hawaii. Ett annat välkänt exempel är den enorma batteriparken med en kapacitet på 129 MWh som installerades i delstaten South Australia hösten 2017.

Simon Campanello

Mer om: Tesla mikronät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt