Hackare fjärrstyrde bil i diket

2015-07-22 09:53  
En Jeep Cherokee Limited. Foto: AP Photo/Richard Drew, File/TT

Föraren satt hjälplös vid ratten och kunde inget göra. Hans Jeep Cherokee rullade ner i diket, fjärrstyrd av två hackare. Experimentet, utfört på en parkering, sätter strålkastarljuset på hur sårbara moderna, uppkopplade bilar är.

Det är amerikanska tekniktidskriften Wired som låtit de två IT-experterna Chris Valasek och Charlie Miller demonstrera hur de lyckats hacka sig in i Fiat Chryslers mjukvara Uconnect. Tidningens reporter fick på landsvägen bland annat uppleva hur klimatsystem, vindrutetorkare och radio fjärrstyrdes.

På en parkeringsplats fullföljdes demonstrationen: Bromsarna kopplades ur och bilen styrdes ner i diket.

Det är inte första gången de två hackarna pekat på risken med moderna bilar. För två år sedan gjorde experiment med Toyota Prius och Ford Escape. Men då satt de i baksätet, med sina datorer anslutna till bilarnas diagnosuttag. Den här gången satt de över en mil bort.

Miller och Valasek har samarbetat med Fiat Chrysler sedan oktober, för att ge bolaget tid att täppa till säkerhetsluckan. Men för att ytterligare sätta press på biltillverkaren har de aviserat att de tänker offentliggöra koden de använt på en bilmässa i Las Vegas i början av augusti.

Det betyder att den som inte har uppdaterat sin programvara blir sårbar för attack från någon som kommit över bilens IP-adress.

Mer om: Jeep

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt