Fordon

Greenbird vill segla hem fartrekord på land

Greenbird väntas kunna segla upp till sex gånger snabbare än vindhastigheten.
Greenbird väntas kunna segla upp till sex gånger snabbare än vindhastigheten.
Greenbird har en fast vertikal vinge som ger fart.
Greenbird har en fast vertikal vinge som ger fart.

Inom de närmaste veckorna ska hastighetsrekordet för vinddrivna landfordon slås. Då hoppas den brittiska ingenjören Richard Jenkins kunna "segla" sin Greenbird i 195 km/h.

Publicerad

Vid den delvis uttorkade saltsjön Lake Lefroy i västra Australien väntar den brittiska maskiningenjören Richard Jenkins just nu på perfekta väderförhållanden med måttlig stadig vind.

När den dagen dyker upp ska han och kompanjonen Dale Vince försöka slå hastighetsrekordet för vinddrivna landfordon som sattes 1999 med 188 km/h.

Målet är att nå 195 km/h med "seglaren" Greenbird som lånat fordonsteknik från formel 1-världen och har mer gemensamt med ett flygplan än en segelbåt, enligt The Guardian.

Istället för smattrande segel har Greenbird en fast vertikal vinge som ger fart på samma sätt som en flygplansvinge producerar lyftkraft.

Enligt beräkningar ska Greenbird kunna segla upp till sex gånger snabbare än vindhastigheten.

Richard Jenkins tillsammans med sina medarbetare anlände till den 500 kvadratkilometer stora Lake Lefroy från Storbritannien 15 augusti. Enligt väderstatistik finns goda chanser för lämpligt väder fram till 10 september.

Det är en kort tid när det gäller att vänta in perfekta vindar.

– De som nu har hastighetsrekordet väntade i fem år på en perfekt dag. Och de bodde vid öknen där de satte rekordet, säger Richard Jenkins till The Guardian.

För att konstruera det perfekta fordonet gäller det bland annat att hitta en optimal balans mellan accelerationsförmåga och topphastighet.

För Greenbirds del har det resulterat i att det tar 40 sekunder att komma upp i 80 km/h medan det bara tar tio sekunder ytterligare för att nå dubbla hastigheten.

20 augusti skriver Richard Jenkins i sin blogg att omständigheterna just nu inte är de bästa.

"Det kvarvarande vattnet i sjön orsakar ganska allvarliga bekymmer. Även om bara 30 procent av ytan är vattentäckt så blåser vattnet omkring beroende på vindriktningen. I natt kom de första tecknen på att vinden är på väg och det blåser omkring sju sekundmeter med nio i byarna".

För att få bäst väggrepp har Greenbird släta däck, så kallade slicks.

"De fungerar även om markytan är lite fuktig. Men om det ligger vatten är det risk för vattenplaning vid hög fart. Vi kan använda mönstrade "regndäck", men då når vi inte maxhastighet", skriver Richard Jenkins.

"Men vi ska försöka hitta en användbar torr plats när vinden ser bra ut".

Enligt BBC arbetar utvecklarna av Greenbird med att konstruera en vinddriven bil för vanligt bruk. En prototyp ska finnas på vägen i december.