FORDON

GM släpper målet – vinst viktigare än försäljningsmål för elbilar

GM-chefen Mary Barra visar elbilen Chevrolet Bolt EV på konsumentelektronikmässan i Las Vegas. Nu ska den designas om och utrustas med billigare batterier. Arkivfoto: GM
GM-chefen Mary Barra visar elbilen Chevrolet Bolt EV på konsumentelektronikmässan i Las Vegas. Nu ska den designas om och utrustas med billigare batterier. Arkivfoto: GM

Nej, det blir inga 400 000 elbilar tillverkade till mitten av 2024. GM släpper nu målet helt och sätter i stället ett annat. Orsakerna är flera.

Publicerad

Först var General Motors mål att leverera 400 000 elbilar i Nordamerika från början av 2022 till slutet av 2023. I oktober flyttades tidsfristen fram till mitten av 2023, på grund av batteribrist.

Nu slopar GM målet helt. I stället fokuserar bolaget på att tillverka en miljon elektriska fordon till slutet av 2025, samtidigt som målet om försäljningsmarginal ska uppnås. Det meddelade GM vid presentationen av den senaste kvartalsrapporten, rapporter Reuters

Chevrolet Bolt får LFP-batterier

Ombyggnaden av en fabrik i Michigan för att den ska kunna tillverka elektriska pickupfordon skjuts på framtiden. Planen på att investera 5 miljarder dollar, motsvarande 56 miljarder kronor, på ett flertal elektriska instegsmodeller slopas. GM kommer i stället att spara tiotals miljarder kronor genom att designa om och återlansera den gamla elektriska trotjänaren Chevrolet Bolt, nu med billigare litiumjärnfosfatbatterier (LFP). 

Bakom de nu förändrade elektrifieringsplanerna ligger en pågående och kostsam strejk med det amerikanska fackförbundet United Auto Workers, enligt vd Mary Barra. Vinstmålen går före försäljningsmålen för elbilar, säger hon. 

Kostsam robottaxi

Förlusten inom omdiskuterade robottaxiverksamheten Cruise är omfattande. Under tredje kvartalet uppgick den till 732 miljoner dollar, motsvarande 8,2 miljarder kronor, och var enligt GM i linje med förväntningarna. 

Cruise miste nyligen tillståndet att bedriva verksamhet i San Fransisco, efter att en av bilarna blivit stående ovanpå en överkörd fotgängare. Robottaxiverksamheten utökades under kvartalet till totalt 15 städer.