Fordon

Geely marknadsför ny modell som virus-säker

Geely Icon. Foto: Geely
Geely Icon. Foto: Geely

Nu har Geely dragit igång försäljningen av Icon. Och som ett dragplåster lockas de kinesiska köparna med nya superfiltret som skyddar dem mot luftburna virus, enligt tillverkaren.

Publicerad

Geely har lagt mycket krut på Icon. Modellen utvecklades vid bolagets studio i Kalifornien och formgavs av deras designteam i Barcelona, men totalt har fem olika studior agerat kockar.

Och satsningen verkar ha lyckats. För med över 30 000 förbeställningar kan bilen bli Geelys storsäljare i suv/crossover-segmentet. Det skriver Carscoops.

Den ursprungliga säljstarten fick dock flyttas på grund av utbrottet av nya coronaviruset i Kina. Försäljningen på hemmamarknaden drog i stället igång den 24 februari, och modellen säls nu in med ett starkt försäljningsargument för kinesiska köpare.

Coronaviruset inte luftburet

Bilens system för rening av kupéluften har nämligen ett filter som påstås hindra virus från att ta sig in i bilen med luften, uppger tillverkaren.

Uppgiften om filtrets förmåga måste sättas i perspektiv av att det nya coronaviruset sars-cov-2 främst smittar genom kontakt mellan människor eller nysningar och hostningar, så kallad droppsmitta – och inte är luftburet över längre avstånd.

I Geelys G-Clean Intelligen Air Purification System ingår luftjoniserare som ska fånga upp luftburna partiklar genom att de blir negativt laddade och kan fångas upp av jordade ledare. Systemet ska också minska förekomsten av pollen och mögelsporer men även luftburna virus.

Massproduktion för Geelys bilfilter

Biltillverkaren har arbetet snabbt. Enligt den kinesiska sajten Gasgoo var det först den 17 februari som Geely gick ut med att de nu hade nått ett stort genombrott. Då presenterades bilindustrins första luftfilter klassat CN95. Det motsvarar kirurgers ansiktsmasker med klassningen N95. Nu antas Geelys bilfilter vara i massproduktion för att nå ut till Icon-bilarna. Det skriver The Truth About Cars.