Fordon

Geely fick Volvo till reapris

Volvo PV:s vd Stefan Jacoby framför kartan på den nya hemmamarknaden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
Volvo PV:s vd Stefan Jacoby framför kartan på den nya hemmamarknaden. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix

Kinesiska Geely fick 40 procent i ”rabatt” när Geely köpte Volvo Personvagnar av Ford i höstas. 11 miljarder kronor under det verkliga värdet. Det framgår av Geelys årsredovisning.

Publicerad

- Man kan säga att köparen gjorde en bra affär, säger Olle informationsdirektör på Volvo PV, till Dagens Industri.

Kinesiska Geelys nybildade svenska bolag Geely Sweden köpte den 2 augusti 2010 aktierna i Volvo Personvagnar och Volvo Cars of North America av Ford Motor Company.

I en fotnot i årsredovisningen uppger nu Geely att det pris man betalade för Volvos hela personbilsverksamhet motsvarade 18 272 miljoner svenska kronor, skriver DI i torsdagens tidning.

Men värdet av de tillgångar Geely tog över är 29 277 miljoner kronor, efter den nya värdering som Geely gjort av Volvo efter att den internationella bilkrisen klingat av och Volvo på nytt börjat tjäna pengar.

Det innebär att Geely fick Volvo PV och Volvo Cars med nästa 40 procents ”rabatt” eller 11 miljarder kronor under det verkliga värdet.

- Det gjordes en ny värdering på bolaget i höstas. Den värdering som bolaget hade innan des gjordes mitt under bilkrisen, säger Olle Axelsson.

Volvos värde varar

Bilbyggaren Volvo startade den 14 april 1927 som ett dotterbolag till kullagertillverkaren SKF. Volvo är latin och betyder "jag rullar". SKF hade ett inregistrerat bolag med det namnet som passade bra till en biltillverkare.

I mars 1999 sålde den börsnoterade Volvokoncernen personbilsdivisionen till amerikanska Ford Motor Company för 50 miljarder kronor.

Elva år senare, i augusti 2010, sålde Ford sin Volvodivision till kinesiska Zhejiang Geely Holding Group för 18 miljarder kronor.

Nu är Volvols värde på väg tillbaka. I Geelys bokföring värderas nu Volvo till nästan 30 miljarder kronor.