Fordon

Fred efter pajkastning på bilmässan

Fiatchefen Sergio Marchionne sitter kvar som ordförande i bilorganisationen ACEA sedan han och VW-chefen slutit fred på bilmässan i Paris efter en tids pajkastning.

Publicerad

Beskyllningarna om vilka tillverkare det är som dumpar marknaden har slängts fram och tillbaka mellan bildirektörerna sedan i somras då Fiatchefen Marchionne uppmanade EU reglera produktionen av bilar i Europa för att hjälpa tillverkarna genom den kris som råder på Europamarknaden.

Volkswagen reagerade på detta genom sin presschef Stephan Grühsem som uppmanade Marchionne att lämna ordförandeposten i bilindustrins gemensamma lobbyorganisation ACEA.

Marchionne replikerar med att han inte tänker avgå för att presschefen hos en konkurrent tycker så. För att elda på debatten uttalade sig Volkswagens finanschef i veckan om "vissa sydeuropeiska biltillverkare som inte klarar sig utan statsstöd".

Vid sidan av denna diskussion har VW-gruppens starke man, Ferdinand Piëch, offentligt uttalat sitt intresse av att köpa Fiats dotterbolag Alfa Romeo. Marchionne har svarat att Fiat inte befinner sig i ett så svårt läge att Alfa Romeo behöver säljas. Men Ferdinand Piëch säger sig vara beredd att vänta ut det tillfället.

I går kväll bjöd så Sergio Marchionne in Volkswagens vd Martin Winterkorn till ett möte i Fiats monter på Parismässan klockan 07.00 i dag.

Efteråt syntes de båda bildirektörerna krama om varandra och betyga sin ömsesidiga vänskap. Åtminstone en stund till.