Forskare: Elbilar kan vara billigare att äga

2020-10-12 07:41  
Volkswagen ID.3 Max. Foto: Volkswagen

För en del kan det vara billigare att äga en elbil, än en bensin- eller diselbil av motsvarande storlek, visar en avhandling från KTH.

Den slutsatsen drar en ny avhandling från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Studien har jämfört kostnader för inköp, service, skatter och drivmedel. En person som kör minst 1 500 mil om året i minst tre år kan spara pengar på att köpa en elbil – trots att elbilar kostar mer.

– I det fallet såg vi att en elbil faktiskt kan vara billigare att ha under tre år än en bensin-, diesel- eller hybridbil. Det trots att inköpspriset var betydligt högre, säger Jens Hagman, doktor i maskinkonstruktion med fokus på elbilar, till Ekot.

Läs mer: Så här låter en sportig elbil från Audi – ”ska vara premium”

Men de flesta privatpersoner fokuserar inte på helhetskostnaden, utan tar främst hänsyn till inköpspriset vid bilköp, visar studien.

I och med att de som köper elbil får en bonus och att skatten på bilar har ändrats är läget numera ännu mer fördelaktigt för elbilarna än när undersökningen gjordes, men det går inte att säga med säkerhet att en elbil blir billigare för alla.

– Man kan inte vara helt säker. Framförallt gäller detta i antaganden kring värdeminskning och framtida bränslekostnader, säger Jens Hagman till radion.

Mer om: Elbilar Miljöbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt