Fordon

Ford utvecklar elektrisk pickup i F-serien

Ford F-150 Raptor. Foto: Ford
Ford F-150 Raptor. Foto: Ford

F-150 är en stor pickup – och en av de bäst säljande bilarna i USA. Nu meddelar Ford att den eller ett F-syskon kommer att släppas som elbil.

Publicerad

Elbilstillverkaren Teslas vd Elon Musk har länge talat om att börja sälja en elektrisk pickup. Men några definitiva besked finns ännu inte. En av anledningarna till Musks fokus på just en pickup är att fordonstypen är en storsäljare i USA – och därmed orsakar stora utsläpp av koldioxid.

Fords ikoniska pickupserie F har varit det bäst säljande fordonet i USA i 35 år – alltså inte enbart sin egen kategori pickups, utan totalt sett. I fjol såldes över 900 000 exemplar av F-serien i landet.

Den mest kända modellen är förmodligen F-150. Den senaste generation, den trettonde, har motorer med volymer i spannet 2,7 till 5,0 liter, huvudsakligen drivna av bensin men också med ett dieselalternativ.

Nu meddelar Ford att de utvecklar en helt elektrisk pickup i F-serien, enligt Detroit Free Press. Tidigare har företaget bara pratat om att lansera en hybridvariant av F-150.

-Vi ska elektrifiera F-serien – både som batterielektrisk och som hybrid, sa Jim Farley, Fords globala marknadschef, nyligen under en fordonskonferens i Detroit.

Vilken eller vilka av modellerna F–150 till F–750 som avses framgår dock inte.

Analytiker menar att högre bensinpris och konkurrens från företag som Tesla pressar Ford att agera. En annan konkurrent är uppstickaren Rivian som säger sig påbörja leveranser av sin helelektriska pickup R1T 2020.