Fordon

Flyg kan börja lyfta efter stort datafel i USA

Tusentals flyg i USA har påverkats av det tekniska fel som har drabbat luftfartsmyndigheten FAA. Arkivbild. Foto: Brynn Anderson/AP/TT
Tusentals flyg i USA har påverkats av det tekniska fel som har drabbat luftfartsmyndigheten FAA. Arkivbild. Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Flyg i USA har kunnat börja lyfta igen, efter att ett tekniskt fel vid luftfartsmyndigheten FAA strandat hela inrikesflyget. Felet inträffade i datasystemet som utfärdar flygvarningar, kallat Notam.

Publicerad

"Normal flygtrafik återupptas gradvis runtom i USA efter ett nattligt avbrott i Notam-systemet som sörjer för säkerheten för flygpersonalen", skriver FAA på Twitter.

Förbudet för samtliga inrikesflyg att lyfta har tagits bort, tillägger FAA.

Det finns inga bevis i nuläget för att en cyberattack ligger bakom problemet, meddelar Vita huset. President Joe Biden uppger att orsaken till felet är okänd och ska utredas.

– Jag har just talat med (transportminister) Buttigieg. De vet inte vad problemet är, säger Biden.

Buttigieg skriver på Twitter att han står i kontakt med FAA och övervakar läget.

Tusentals plan strandade

Vid 8.30 lokal tid var 3 700 plan strandade. Både passagerar- samt fraktflyget har påverkats, däremot har tillstånd getts att lyfta för plan som deltar i militära operationer samt för vissa medicinska flyg.

De flesta av förseningarna har drabbat USA:s östkust.

Flygvarningarna som drabbats rör allt från information om byggarbeten vid flygplatserna till akuta flygrestriktioner. Innan internets tillkomst sköttes systemet över en så kallad "het linje" över telefon, som piloterna ringde till.

Samtliga flyg är kopplade till systemet och därmed har fler än bara de kommersiella flygen berörts.

Inkommande utrikesflyg från Europa uppges dock inte påverkats nämnvärt.

Påverkar inte Swedavia

I Sverige har problemet inte haft någon påverkan på Swedavias flygplatser, enligt Ellen Laurin, pressansvarig på Swedavia.

– Vi följer ju utvecklingen noggrant och den information vi får från flygbolagen som har resenärer som är bokade. I dag har flygtrafiken inte påverkats av det här systemproblemet, säger hon till TT.