Fordon

Florida får USA:s första lufthamn för Liliums flygtaxi

Foto: Lilium
Foto: Lilium
Foto: Lilium
Foto: Lilium

Nu samarbetar tyska Lilium med staden Orlando för bygget av bolagets första "vertiport". Lufthamnen ska utgöra en första nod i ett nätverk som täcker Florida.

Publicerad

München-baserade Lilium provflög den slutgiltiga versionen av sin eVTOL-farkost 2019, då med de fem sittplatserna tomma. Deras Lilium Jet ska kunna ta sig 300 km på en laddning.

Nu har Lilium presenterat sina planer för att bygga ett flygtaxi-center i Orlando, som då är tänkt att utgöra en första nod i ett större system av vad bolaget kallar för "vertiports" som ska täcka in den avlånga delstaten. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

För sin tänkta expansion runt om i världen har Lilium skapat flera olika flyghamnar med en standardiserad design. Delar av en vertiport kan förmonteras innan transport till sin avsedda plats, vilket sparar in tid och pengar. Konstruktionerna ska även kunna byggas samman med existerande infrastruktur.

Deras lufthamn i Florida ska stå färdig 2025, dock under förutsättning att FAA godkänner deras verksamhet. Oavsett verkar Lilium ha fått bollen i rullning lokalt. För utvecklingen har företaget slagit sig samman med staden Orlando samt Tavistock, som har utvecklat vad som kallas framtidens stad i Lake Nona-området, där vertiporten ska kröna det futuristiska boendet.

Liliums förhoppning är att även andra delar av världen ska ha aktiva lufthamnar etablerade till år 2025.

Florida och Miami har redan visat att de ligger i det främre ledet när det kommer till den nya mobiliteten. I staden har det 60 våningar höga nybygget Paramount Miami World Center utrustats med en plattform för flygande taxifarkoster.