Uppstickaren Skai lanserar vätgasdriven drönartaxi

2019-05-31 11:03  

Skai kan ta fem passagerare upp till 634 kilometer. Drönartaxin hämtar sin elektricitet från vätgasdrivna bränsleceller.  

Många tror att autonoma drönartaxis snart kommer vara en vanlig syn i världens storstäder. En rad företag har också presenterat farkosterna som ska lyfta passagerare över bilköerna. De flesta av prototyperna förlitar sig på batteridrift – men det som ska upp i luften bör ha en låg vikt, och batterier är tunga. Alaka’i Technologies tror att vätgasdrivna bränsleceller är en smartare lösning.

Uppstartsföretaget från Hopkinton, Massachusetts hävdar att Skai är den första bränslecellsfarkosten för flygpassagerare. Den har sex rotorer/elmotorer och flera bränsletankar för vätgasen. Passagerarutrymmet tar fem personer, eller 453 kg. För formgivningen av själva podden har Alaka’i Technologies tagit hjälp av BMW Designworks, BMW-gruppens innovationsstudio.

Bränslecellerna sägs ge farkosten en räckvidd på 634 kilometer, motsvarande fyra timmar i luften. Topphastigheten ligger på 189 km/h. Alaka’í hävdar att deras drivlina är det miljövänligaste sättet att flyga, då det enda utsläppet är vatten. Bränslecellerna ska dessutom vara till 99 procent återvinningsbara.

Läs mer: Lilium har genomfört första testet med helelektrisk flygtaxi

Företaget planerar för fyra användningsområden. Taxiversionerna Skai Cab och Skai Craft är avsedda för passagerartransporter. Till dem kommer Skai Cargo, för varuleveranser de sista kilometrarna och Skai Med som ska agera ambulans. Planen är att först lansera en farkost som framförs av en pilot, och sedan kommer den första autonoma modellen.    

Alaka’í planerar nu för att inleda testflygningar nära sitt huvudkontor, med förhoppningen om att få grönt ljus från Federal Aviation Administration (FAA) till 2020. Det rapporterar Tech Explorist. Och för de som tycker att det känns obehagligt att flyga i en vätgasdriven minibuss har Alaka’í ett lugnande besked – Skai ska kunna landa säkert även om två rotorer är utslagna.

John Edgren

Mer om: Vätgas Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt