Finländarna bakom ”havets Tesla” har sålt sin första elbåt

2018-08-27 11:55  

Q-Yachts första eldrivna motorbåt har en räckvidd på upp till 80 sjömil - men instegspriset ligger på över två miljoner kronor.

Det finska båtföretaget Q-Yachts har levererat sin första båt, en stilren daycruiser med eldrivlina.

Ambitionen är att bli ”havets Tesla”, säger bolagets försäljningschef Joakim Hilden i en intervju med finska tidningen Kauppalehti. De är knappast det enda bolaget som strävar efter den titeln - men finländarna har faktiskt levererat åtminstone en båt till kund.

Deras första båtmodell Q30 kan köpas i två versioner - med ett batteripaket på 30 kWh eller 60 kWh.

Läs mer: Svensk elbåt visas upp i helgen – söker kritik

Med det mindre paketet får du en räckvidd på runt 42 sjömil i en marschfart på 9 knop. Skruvar du upp hastigheten till maximala 15 knop sjunker räckvidden till runt 22 sjömil. För det större batteripaketet är motsvarande siffror 80 respektive 40 sjömil.

Q-Yachts är systerföretag med elmotortillverkaren Oceanvolt som också förser båten med både batteri och motor - en Oceanvolt AXC20 med en effekt på 20 kW.

Kauppalehti skriver att Q30 har ett instegspris på saftiga 225 000 euro inklusive moms och skatter. Det motsvarar knappt 2,4 miljoner kronor. 

Läs mer: Nya elbåten lockar Teslaägare

Q-Yachts är långt ifrån ensamma i sina försök att elektrifiera sjöfarten. Flera nordiska företag har gett sig in i kampen och Ny Teknik har tidigare skrivit om bland annat den svensk elsportbåten Candela och Orust E-Boats som visade upp sin eldrivna styrpulpetsbåt Starcut tidigare i somras.

Så vem har köpt Q-Yachts första båt? Det är en duo bestående av hiphopartisten Jare ”Cheek” Tiihonen och pokerproffset Jens Kyllönen. I videon nedan kan du se när de tar sin Q30 på en premiärtur utanför Helsingfors.

Q-Yachts Q30

Mått: 9,3 meter lång, 2,2 meter bred.

Vikt: 1 500 kilogram.

Motor: Oceanvolt AXC20 med 20 kW effekt.

Batteri: Litiumjonbatteri från Oceanvolt med kapacitet på 30 kWh eller 60 kWh.

Räckvidd (30/60 kWh): 42/80 sjömil vid snitthastighet på 9 knop.

Topphastighet: 15 knop.

Max passagerare: 8.

Pris: Från 225 000 euro.

Simon Campanello

Mer om: Q-Yachts Båt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt