Nya elbåten lockar Teslaägare

2016-11-04 08:47  

Den nya svenska elsportbåten Candela verkar ha fallit framför allt Teslaentasiuaster i smaken. Se film från en provkörning!

Nyligen provkördes båten utanför Lidingö. Trots att endast en första prototyp finns av elbåten har nära 50 båtar förbeställts. Entreprenören Gustav Hasselskog tackar Teslaägare för att intresset för elbåten Candela har varit stort.

– Ungefär 80 procent av dem som har beställt en båt är Teslaägare. Många som kör Tesla blir nästan religiösa i sitt förhållande till eldrift, säger Gustav Hasselskog.

Ny Teknik har skrivit om elbåten Candela, som har fått stöd av Energimyndigheten för att ta idén från prototyp till färdig produkt. Även Vinnova har gett ett mindre stöd tidigare. Företaget planerar att börja sälja sina första båtar under 2018.

Läs mer: Elbåten går i 25 knop

Sportbåten har en konstruktion av kolfiber. Båten är en bärplansbåt med en typ av vingar under vattenlinjen. Bärplanen gör att skrovet lyfter ovanför vattnet när båten kommer upp i högre hastigheter. Den lätta vikten och bärplanen gör att energiförbrukningen blir lägre.

Styrsystemet är det som varit svårast att konstruera, enligt Gustav Hasselskog. Båten har åtta olika sensorer.

Här kan du se Candela på provtur:

– Det måste hela tiden ha koll på båtens höjd över vattnet, lutningen och annat. Nu har vi ett system som uppdaterar 100 gånger i sekunden kring båtens sex frihetsgrader med avseende på position, hastighet och acceleration.

Hälften av förbeställningarna har kommit från Sverige, övriga från bland annat Kalifornien, USA. Priset för båten är inte satt än, men den första modellen kan landa kring cirka 1,5 miljoner kronor, plus moms. Om det blir en större serietillverkning kan priset bli lägre.

– Vi vill inte bli kvar i premiumskiktet, utan vill kunna slå undan marknaden för bensinbåtarna.

Idén till att utveckla en elbåt som alternativ till båtar som drivs av fossilbränsle kom när han ägde en daycruiser.

– Den drog två liter per distansminut. Det är 20 gånger mer än min bil drar. Jag blev provocerad av det.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Anna Orring

Mer om: Elfordon Båt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer