Fordon

Filmen visar sekunderna innan dödsolyckan

Polisens film visar förarens vy sekunderna innan dödskraschen. Foto: Tempe Police Department via AP / TT
Polisens film visar förarens vy sekunderna innan dödskraschen. Foto: Tempe Police Department via AP / TT

Polisen har släppt två filmer från dödsolyckan när Ubers självkörande Volvobil körde på en fotgängare som senare dog av sina skador.

Publicerad

Filmen publicerades på onsdagskvällen svensk tid av polisen i Tempe, Arizona. Den första filmen visar bilförarens synfält. Det är mörkt på bilden och plötsligt dyker kvinnan upp från vänster. Hon leder sin cykel och ser ut att gå med raska steg men inte springa. Filmen slutar ögonblicket innan hon blir överkörd. Det är svårt att avgöra om bilen hinner påbörja en inbromsning eller inte.

Även om bilden tycks mörk måste man ta i beaktande att en kamera generellt sett är mycket sämre på att uppfatta nyanser i en bild med skarpa kontraster än vad en människa är. Vägen är upplyst av gatlyktor. Det är svårt att veta hur föraren upplevde ljusförhållandena på platsen.

Den andra filmen visar vyn från en kamera vid framrutan och riktad bakåt i bilen. Förarens uppmärksamhet tycks splittrad och blicken är inte riktad mot vägen under sekunderna just innan kollisionen. Det är oklart vad föraren tittar på i stället för på vägen.

Olyckan inträffade natten mellan söndag och måndag och är det första kända dödsfallet när en självkörande bil kört på en fotgängare som har avlidit.

Bilen, en Volvo XC90 med självkörande teknik från Uber, var vid olyckan i autonomt läge. Den lokala polisen har tidigare sagt att den inte trodde att olyckan hade gått att undvika om bilen framfördes av en mänsklig förare. USA:s transportmyndighet kommer att utreda olyckan. Uber har tillsvidare stoppat sina försök med självkörande bilar.