Fordon

Europeisk landare krossades mot Mars yta

Så här skulle det enligt en illustration från ESA ha sett ut när Schiaparelli-modulen landar på Mars yta. Nu befaras den ha kraschat. Foto: ESA / ATG-medialab via AP / TT
Så här skulle det enligt en illustration från ESA ha sett ut när Schiaparelli-modulen landar på Mars yta. Nu befaras den ha kraschat. Foto: ESA / ATG-medialab via AP / TT

Den for en halv miljard kilometer genom solsystemet – men någon hade uppenbarligen räknat fel.

Publicerad

Landaren Schiaparelli som nådde Mars yta i onsdags gjorde det alldeles för fort och krossades mot planeten, bekräftar den europeiska rymdorganisationen ESA.

Vid nedfarten mot Mars tystnade signalerna från landaren till kontrollrummet i Tyskland 50 sekunder före beräknad kontakt med ytan – och de har inte återupptagits. Det var i sig ett tillräckligt dåligt tecken, och nu visar det sig att landaren träffade ytan i alldeles för hög fart, säger Thierry Blancquaert, chef för rymdfärder på ESA för nyhetsbyrån AFP.

Nedfarten mot mars inleddes i en hastighet av 21 000 kilometer i timmen, och forskarna varnade för att det är en mycket, mycket avancerad manöver att få ner Schiaparelli i rätt vinkel och i rätt fart.

Läs fler nyheter om Mars och den europeiska landaren här!

Nu visar också fotografier från en Nasa-farkost en svart fläck där Schiaparelli troligen slog ner, en fläck som är större än den vore om landaren var i ett stycke.

– Den är krossad, säger ESA:s flygoperative chef Michel Denis.

Fotografierna visar också en vit fläck på ytan som sannolikt är den fallskärm som skulle ha bromsat upp landaren.

Samtidigt som landaren gick ner mot Mars lade sig en betydligt större rymdfarkost i en omloppsbana runt planeten.

Sonden, Trace Gas Orbiter (TGO), är viktig i nästa steg av ESA:s och Rysslands program ExoMars, då en mobil landare ska utforska planetens yta. TGO är tänkt att fungera som relä när strövaren landas på Mars år 2020.

TGO ska också leta efter spår av metangas i Mars yttre atmosfär och molntäcke.

Ombord på sonden finns också ett instrument som konstruerats i Sverige och som ska användas för att mäta variationer i Mars miljö och för att leta efter svar på hur vatten uppstår på planetens yta.