Fordon

EU vill samordna regler för Uber och Airbnb

Foto: TT
Foto: TT

Mer inre marknad ska ge mer tillväxt, fler jobb och fler företag hoppas EU-kommissionen. I en ny strategi för området söks gemensamma regler för nya tjänster som Uber och Airbnb.

Publicerad

En agenda ska utvecklas för den så kallade "delningsekonomin" för att reda ut hur den kan fungera på ett reglerat sätt.

"Den leder till större valfrihet och lägre priser för konsumenterna och erbjuder tillväxtmöjligheter för innovatörer och existerande företag. Men på samma gång finns viktiga frågor rörande konsumenträttigheter, skatter och arbetsmarknadslagar som det måste tas hänsyn till", konstateras om delningsekonomin i den nya strategi för EU:s inre marknad som lades fram på onsdagen.

Framför allt taxitjänsten Uber har omgärdats av kontroverser, strejker och förbud.

– I Storbritannien till exempel är de legala, välkomna och accepterade. I andra länder är de olagliga. Vi måste ha en gemensam, europeisk inställning till den här typen av bolag, sade industriansvariga EU-kommissionären Elzbieta Bienkowska när strategin lades fram.

Bland övriga planer finns satsningar på att underlätta för småföretag och innovatörer, göra det lättare för byggföretag att konkurrera över gränserna och försök att jämna ut priserna på produkter och tjänster mellan medlemsländerna.

Strategin ska under de närmaste åren leda fram till en rad lagförslag och riktlinjer.

Gilla Ny Teknik på Facebook