Fordon

ESA testade raketmotorn som drivs av luft

Eldrivna rymdfarkoster tillhör framtiden. Nu har European Space Agency avfyrat en raketmotor som ska kunna hämta sitt eget bränsle – i form av luft. Tekniken kan bland annat användas på främmande planeter.

Publicerad

Under mer än ett årtionde har European Space Agency arbetat kring utvecklingen av eldrivna raketmotorer där bränslet har ersatts av luft. Studier har visat att så kallade ABET (air-breathing electric thrusters) kan vara effektiva vid låga omloppsbanor runt jorden. Den övre atmosfären är faktiskt så pass tjock att den kan ge nog mycket dragkraft för en rymdfärja.

Nu har ett viktigt steg tagits inom teknikområdet. För första gången har ett ESA-lett team byggt och avfyrat en eldriven raketmotor med målet att fånga de få luftmolekyler som finns i atmosfärens yttre gränsland. I Italien har en komplett raketmotor testats under förhållanden motsvarande 200 kilometers höjd. En partikelaccelerator användes för att skjuta in molekyler i en korrekt hastighet. De gavs sedan en laddning för att kunna accelereras ut ur motorn och ge drivkraft.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här