Fordon

Energibolaget ersätter terrängfordon och helikoptrar mot elcyklar

Foto: Jämtkraft
Foto: Jämtkraft
Mättekniker Tobias Nilsson. Foto: Jämtkraft
Mättekniker Tobias Nilsson. Foto: Jämtkraft
Foto: Jämtkraft
Foto: Jämtkraft

Varför ta helikoptern till knepiga jobb i oländig terräng, när det går lika bra med elcykel? Åtminstone för mättekniker på Jämtkraft, som försöker ersätta förorenande och dyra transportmedel med billigare och hälsosammare, rapporterar P4 Jämtland.

Publicerad

Just nu testar Jämtkrafts avdelning för mätteknik en alternativ färdväg för sina tekniker som felsöker och byter elmätare i hem och byggnader. Hus som ligger i skogen eller på fjäll har fram tills nu krävt helikopter eller sexhjulingar för att teknikern ska kunna ta sig fram till jobbet.

Men nu pågår ett pilotprojekt hos energibolaget där fordonen byts ut mot eldrivna mountainbikes, som är bidragande till Jämtkrafts mål att bli fossilfria till 2025. Efter att ha testat en månad tycker bolaget att de fått positiva resultat, både ur miljösynpunkt och ekonomiskt.

Mättekniker Tobias Nilsson radar upp fördelar – inga avgaser, mindre åverkan på skog och mark, inget oväsen.

– Men framförallt har jag upplevt att cykeln många gånger är snabbare och smidigare, säger han till tidningen Allt om elcyklar.

– Och inte minst är det hållbart för kropp och själ. Man mår ju bra när man får cykla i skogen.

Eftersom utrustningen som teknikerna behöver ha med sig vid arbetet oftast ryms i en vanlig ryggsäck är det inga problem med frakten. En annan positiv sak är att en mountainbike inte påverkar skog och mark på det sätt en sexhjuling gör, samt att det inte väsnas när teknikerna dyker upp.

Testerna körs än så länge i en mindre skala för att bolaget ska utvärdera i vilka situationer det funkar bäst.