Fordon
En kemisk reaktion får den motorlösa farkosten att flyga

Den lilla glidflygaren kastar sig ur vattnet och kan färdas 26 meter. Drivkraften är en kemisk reaktion, och kalciumkarbiden räcker till 20 hopp. Nu ska den skalas upp.
Glidflygplanet får plats i handflatan, och med sin storlek är flygförmågan på upp till 26 meter imponerande. Farkosten har dock ingen motor utan innehåller bara en rörlig del – en pump. Roboten utgår från vattenytan och drivkraften kommer från en kemisk reaktion mellan kalciumkarbid och vatten.
Vatten pumpas in i en huvudkammare och en liten del överförs med häverteffekt till en mindre kammare som innehåller kalciumkarbidpulver. Den kemiska reaktionen bildar acetylengas som tvingas in i huvudkammaren och antänds. Kraften hos förbränningen skjuter ut det vatten som finns kvar vilket skickar upp farkosten i skyn.
Varje flygtur förbrukar 0.2 gram kalciumkarbid, och farkosten kan bära med sig nog mycket för att göra 20 skutt ur vattnet. Avfyrningen triggas via blåtand, och under kolfiberhöljet finns även en accelerometer, ett gyroskop, en trycksensor samt ett batteri, tändsystem och en mikroprocessor.
Bakom utvecklingen ligger Imperial College London, som har samarbetet med Swiss Federal Laboratories for Material Science and Technology. De har publicerat sitt arbete i Science Robotics.
Tanken är att glidflygaren skulle kunna användas för att samla in vattenprover i känsliga marina miljöer, som korallrev. För ändamålet fungerar storleken och vikten på 160 gram bra, men det brittiska teamet är ändå sugna på att skala upp sin aerial-aquatic glider. Det rapporterar Popular Mechanics.