Slutet för världens bredaste flygplan? Stratolaunch lägger ner

2019-06-03 08:05  

Rymdföretaget ryktas vara på väg att läggas ned efter Microsoft-grundaren Paul Allens död.

Efter Microsoft-grundaren Paul Allens död är det nu slut även med hans rymddrömmar. Företaget Stratolaunch, som nyligen genomförde en uppmärksammad provtur med världens bredaste flygplan, stängs ned, uppger insatta källor enligt Reuters. Allen dog vid 65 års ålder förra året.

Planet var tänkt att utgöra en flygande avfyrningsramp för satelliter, och Stratolaunch som grundades 2011 har setts som en rival till företag som Elon Musks Space X och Jeff Bezos Blue Origin.

Läs mer: Världens bredaste plan Stratolaunch har lyft: ”Känslosamt ögonblick”

Det sexmotoriga planet utmärker sig med sina dubbla flygplanskroppar och ett vingspann på hela 117 meter. Planen har tidigare varit att börja använda Stratolaunch-planet för att skjuta upp satelliter i låg omloppsbana redan under 2020.

Målsättningen var att radikalt sänka kostnaderna för att skjuta upp satelliter och rymdfarkoster. Stratolaunch har tidigare talat om att få ned kostanderna till under 30 miljoner dollar per satellit, ungefär hälften av priset som Space X tar.

Lika enkelt som att boka en flygbiljett

– Oavsett vad det är för last eller omloppsbana – att få ut sin satellit i rymden kommer snart vara lika enkelt som att boka en flygbiljett, sa bolagets vd Jean Floyd i ett uttalande förra året.

Läs mer: Jätteplanet ska sjösätta bemannade rymdfarkoster

Enligt uppgifter till Reuters överväger Paul Allens investeringsbolag Vulcan Aerospace, som är Stratolaunch moderbolag, nu att försöka sälja bolaget eller åtminstone dess immateriella tillgångar.

Stratolaunch själva säger i en kommentar till tekniksajten Ars Technica att företaget ”inte har några nyheter eller tillkännagivanden att dela med sig av vid den här tidpunkten” och tillägger att bolaget än så länge fortsätter sitt arbete.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt