Fordon

Einride får tillstånd att köra lastbil utan förare på allmän väg i USA

Den uppdaterade varianten av Einrides Pod. Foto: Einride
Den uppdaterade varianten av Einrides Pod. Foto: Einride

Startupbolaget blev först i världen att få tillstånd att köra lastbil utan förare på allmän väg. Den gången var det i Sverige. Nu blir Einride även först i USA.

Publicerad

Svenska Einride fortsätter att göra avtryck inom utvecklingen av elektriska och autonoma godstransporter.  

2019 blev bolaget först i världen med att få tillstånd att köra en lastbil utan förare på allmän väg, som en del av lagstiftningen för försöksverksamhet för självkörande fordon. Testerna ägde rum i Jönköping

Nu meddelar bolaget att det även blir först i USA med samma typ av tillstånd. Den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen, NHTSA, har godkänt ansökan att få köra den hyttlösa Einride Pod i en pilot i anslutning till GE Appliances fabrik i Selmer, Tennessee. En operatör kommer att fjärrövervaka körningen på distans.

Pilottester senare i år

– Einride Pod är en ny typ av fordon som aldrig tidigare setts på allmän väg i USA och tillståndet är en milstolpe för den amerikanska transportindustrin. Den autonoma och elektriska tekniken i vår Pod kommer inte bara att revolutionera transporterna, utan också skapa tusentals jobb, säger Robert Falck, VD och medgrundare av Einride, i ett uttalande. 

Målsättningen är att påbörja pilotförsöket under tredje kvartalet i år. Einride har sedan tidigare ett samarbete med GE Appliances och sköter vissa leveranser åt dem