Fordon
Efter tiden på Spacex – nu ska hans ubåt kartlägga havsbottnarna

Havsbaserad vindkraft har ökat behovet av att kartlägga havsbottnar. Amerikanska Bedrock hävdar att deras autonoma drönare kan göra jobbet upp till tio gånger snabbare än konkurrenterna.
FN har nu dragit igång sitt Seabed 2030 Project, som inom årtiondet ska kartlägga våra havsbottnar. Till detta finns ett stort kommersiellt intresse för undervattenstopografin, exempelvis från havsbaserad vindkraft. Ett av de företag som vill åta sig de här jobben är amerikanska Bedrock.
Bolaget är grundat av Anthony DiMare och ingenjören Charles Chiau, en ubåtsdesigner med ett förflutet från Spacex. De hävdar att deras autonoma undervattensdrönare kan samla in kommersiella data om bottnarna och sedan leverera den upp till tio gånger snabbare än de upp till de tolv månader som kunder enligt Bedrock kan få vänta för att få underlaget med tidigare etablerad teknik.
Den eldrivna drönaren kan arbeta på ett djup till 300 meter. Den går att transportera med flyg, och man kan hålla kontakt med farkosten upp till nio mil från kusten. För kartläggningen använder Bedrock den molnbaserade plattformen Mosaic, som klarar av att hantera väldigt stora upp- och nedladdningar av data.
Bolaget hävdar också att deras bilder presterar en 50 gånger högre detaljrikedom än konkurrenterna. Utöver att serva intressenter med kommersiell verksamhet är kunskaper om havsbottnarna en viktig del i att övervaka världshavens generella välmående.
– För att förstå tillståndet i våra hav så behöver vi ett grundvärde baserat på mätbara uppgifter. Bedrock samlar in den data som krävs för att driva proaktiva åtgärder i områden som är strategiskt viktiga, detta snarare än att bara vara reaktiv. Vår plattforms första och omedelbara applikation är att skynda på projekt kring förnybar energi till havs, som nu är i behov av möjligheten till snabbare och repeterbara undersökningar och kartläggning av hälsan och tillståndet hos havsbottnar, säger Charlie Chiau till ZDNet.