Efter dödsolyckan – amerikanska flottan fasar ut pekskärmar

2019-08-13 12:03  
Olyckan kostade 10 amerikanska sjömän livet. Foto: Wong Maye-E

Ett krångligt digitalt system pekas ut som orsak till en dödsolycka som kostade 10 liv. Nu återgår ett 50-tal amerikanska jagare till mekaniska styrsystem.

För snart två år sedan kolliderade det amerikanska stridsfartyget USS John S. McCain med det liberianska tankfartyget Alnic MC utanför Singapores kust. Ombord på jagaren omkom 10 sjömän, ytterligare 48 skadades i olyckan och reparationskostnaderna på skeppet hamnade på över 100 miljoner dollar.

Under sommaren släpptes en utredning av olyckan som pekar ut felaktig hantering av jagarens digitala styrsystem som en av orsakerna till incidenten.

Läs mer: Japan bygger det första batteridrivna tankfartyget

I ljuset av den slutsatsen kommer den amerikanska flottan nu att installera mekaniska styrsystem i alla de 51 jagare som i dag navigeras med pekskärm, enligt branschorganet USNI News. Arbetet kommer att inledas till sommaren 2020.

USS John S. McCain är liksom många andra skepp i den amerikanska flottan utrustad med ett digitalt styrsystem som använder pekskärmar för att justera kurs och fart. Enligt incidentrapporten är systemet för komplext, och personalen ombord på jagaren saknade ordentlig utbildning i att använda det. När någon av misstag flyttade kontrollen över skeppet från en styrenhet till en annan tog det därför lång tid att upptäcka och åtgärda problemet, vilket gjorde att det inte fanns tid att undvika kollisionen.

Läs mer: Han utmanar sjöfartsregler med självkörande katamaran

Rapportförfattarna skriver också att flera av de personer som befann sig på bryggan när olyckan inträffade var oerfarna i sina roller, och att många var utmattade. I snitt hade bemanningen på bryggan sovit 4,9 timmar natten innan.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt