Fordon

Efter dieselskandalen – risk för ökat slitage

Diagrammet visar schematiskt hur förhållandet mellan halten kväveoxider och partikelhalten varierar med avgasåterledningen. Förmodligen krävs hårdvara för att sänka båda parametrarna, enligt Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik vid KTH.
Diagrammet visar schematiskt hur förhållandet mellan halten kväveoxider och partikelhalten varierar med avgasåterledningen. Förmodligen krävs hårdvara för att sänka båda parametrarna, enligt Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik vid KTH.
Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik vid KTH.
Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik vid KTH.
Foto: DPA / IBL Bildbyrå
Foto: DPA / IBL Bildbyrå

Kort efter VW:s dieselåtgärd tappade Golfen orken. KTH-docenten förklarar varför lägre kväveoxidhalt kan ge ökat slitage av EGR-ventilen.

Publicerad

Magasinet Vi bilägare uppmärksammade nyligen en Volkswagenägare vars Golf 1,6 TDI -12 kort efter programvaruppdateringen tappade orken. Efter bärgning till verkstaden byttes den så kallade EGR-ventilen ut till en kostnad av 11 000 kronor, en summa bilägaren blivit lovad ersättning för.

I dagsläget har cirka 85 000 av totalt ungefär 230 000 berörda svenska VW, Audi, Seat och Skoda fått programvaran uppgraderad som ett resultat av dieselskandalen. VW:s koncernledning har erkänt att vissa dieselmotorers programvara manipulerats för att ge lägre utsläpp av kväveoxider (NOx) vid testsituationer.

Lägre kväveoxidsutsläpp har uppnåtts genom att ändra insprutningsmönstret och öka EGR-ventilens aktivitet.

EGR, avgasåterledning, leder tillbaka en del av avgaserna till motorns insugssida vilket sänker topptemperaturen. Resultatet blir att NOx-halterna sänks men en ofrånkomlig effekt är också att partikelhalten ökar. En teori som förts fram av bland andra Andreas Cronhjort, docent i förbränningsmotorteknik vid KTH, är att den ökade partikelhalten leder till ökat slitage av EGR-ventilen.

Han påpekar dock att det inte går att avgöra om den nu uppmärksammade Golfens ventil gått sönder som ett resultat av åtgärden eller om den hade gått sönder ändå.

– Alla EGR-ventiler kommer inte att gå sönder med en gång efter uppdateringen. Det krävs statistiska analyser för att avgöra om fler går sönder snabbare nu än innan åtgärden genomförts, säger han.

Det är heller inte enkelt att både sänka kväveoxidhalterna och partikelhalterna. Förmodligen krävs ny hårdvara för insprutnings- och/eller överladdningssystemet eller förändring av förbränningsrummets geometri, enligt Andreas Cronhjort.

Läs mer:

Motormännens riksförbund har haft kontakt med "några medlemmar" som är missnöjda efter att åtgärderna genomförts.

– Men det kan vara svårt att leda i bevis att det är åtgärden som orsakat fel i EGR-ventilen, även om det är rimligt att anta att belastningen ökat eftersom den öppnar och stänger oftare. Precis som alla andra komponenter är den byggd för en viss påfrestning, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens riksförbund som följer utvecklingen.

– Vi ser ingen markant ökning av synpunkter på EGR-ventilen, men om det kommer in fler klagomål direkt efter åtgärden så kan det vara möjligt att dra vissa slutsatser, säger han.

Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk säger att de liknande europeiska fall som uppmärksammats har visat sig bero på andra orsaker än uppdateringen av programvaran.

Läs mer:

– VW har gjort jätteomfattande tester som har granskats av både myndigheter och externa parter, säger han.

En hetare fråga för VW just nu är det test av tio bilar som magasinet Teknikens värld nyligen publicerade. Magasinet mätte motorernas egenskaper före och efter VW:s åtgärder. I de flesta fall var resultatet något lägre effekt och vridmoment, men framför allt hade kurvan för vridmoment i förhållande till motorvarv förskjutits så att högre motorvarv krävdes för att uppnå samma vridmoment som innan åtgärden genomförts.

VW har gjort en egen analys av Teknikens världs test men Marcus Thomasfolk har ännu inte fått rapporten skriftligt och vill invänta den innan han lämnar kommentarer.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!