USA räknar på hur stora böter VW klarar

2016-09-27 14:09  

USAs justitiedepartement beräknar nu hur stora böter man kan straffa Volkswagen med för dieselfusket, utan att företaget går omkull.

Det är nyhetsbyrån Bloomberg som från trovärdiga källor fått uppgifter om förhandlingar mellan Volkswagen och det amerikanska justitiedepartementet. Enligt uppgift är målsättningen att ha kommit överens innan en ny administration tar över beroende på utgången i det amerikanska presidentvalet.

Förutom att beräkna skadeståndet för VW så görs även en beräkning av skadeståndet mot Tysklands största bank, Deutsche Bank, på grund av vilseledande affärer med bostadsobligationer. Tillsammans ger de båda företagen 320000 arbetstillfällen i Tyskland.

Det är idag oklart hur stora krav USAs rättsväsende tänker ställa på VW. Målet ska enligt Bloomberg vara att VW har kvar en nettolikviditet på 20 miljarder euro för att behålla kreditvärdigheten. I somras uppskattades företagets nettolikviditet till 28,8 miljarder euro.

Volkswagen har redan gått med på att betala 16,6 miljarder dollar i ett civilmål i USA. I Tyskland finns dessutom krav på böter på 9,2 miljarder dollar.

Bakom beräkningar för hur stora böter som ska delas ut ligger en bedömning efter BP-plattformen Deepwater Horizons utsläpp år 2010. Då fick BP betala 25 miljarder dollar, ett bötesbelopp som oljejätten kan klara.

I bedömningen av Volkswagen noterar justitiedepartementet att bilföretaget inte har tappat i försäljning efter dieselskandalen, och att ett kassaflöde på 5 miljarder dollar bör kunna genereras 2018.

Varken företag eller justitiedepartementet har velat kommentera Bloomberg uppgifter.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt