Fler VW-bilar kan åtgärdas

2016-11-07 11:29  
Under 2017 ska all fuskprogramvara i VWs europeiska bilar ha bytts ut. Foto: Pixabay

Den tyska transportmyndigheten har gett Volkswagen klartecken att åtgärda ytterligare bilar som omfattas av utsläppsskandalen. Det rör sig om fordon med motorer av modellen EA 189 TDI.

”Därmed kan genomförandet av åtgärder inledas även på fordon med den tredje och sista av de tre motorstorlekar som berörs av dieselfrågan”, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

Bilägare ska meddelas under de närmaste veckorna.

Samtidigt har det offentliggjorts att Volkswagens styrelseordförande Hans Dieter Pötsch utreds av tyska åklagare. Frankfurter Allgemeine Zeitung rapporterar att misstankarna gäller marknadsmanipulation i samband med utsläppsskandalen.

Pötsch och VW-koncernen kommer att bistå utredarna ”helt och fullt”, meddelar man, enligt tidningen.

Sedan tidigare utreds tidigare koncernchefen Martin Winterkorn och marknadschefen Herbert Diess.

Samtidigt kommer nya uppgifter i tyska Bild am Sonntag om att amerikanska myndigheter har hittat ny bedräglig mjukvara i Audibilar, rapporterar Reuters.

Läs allt om Volkwagenskandalen här!

Mjukvaran upptäcktes i somras av en miljömyndighet i Kalifornien och känner enligt tidningen av när en person sitter bakom ratten. Om ingen förare sitter i sätet ska det indikera att ett test pågår, och bilen släppa ut mindre koldioxid än vid vanlig körning. Audi slutade använda mjukvaran i maj 2016, strax innan myndigheterna hittade den i en äldre modell.

Bild am Sonntag har sökt Audi, som inte vill kommentera ärendet.

Audi ingår i Volkswagengruppen, som varit hårt ansatt sedan i fjol då det uppdagats att bilkoncernen manipulerat mjukvara för att dieselbilar skulle visa bättre resultat i utsläppstester än vid vanlig körning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt