Detta är Koenigsegg Regera i obehandlad kolfiber

2018-12-07 14:16  

Nu har svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg för första gången utvecklat en bil helt i ”obehandlad” kolfiber. Modellen går under namnet KNC Regera vilket står för Koenigsegg Naked Carbon.

Att arbeta med kolfiber må inte vara första gången den svenska sportbiltillverkaren Koenigsegg gör, men att göra en hel bil helt i ”obehandlad” kolfiber är unikt, skriver Slash Gear.

Koenigsegg benämner detta med ”naked”, vilket innebär att kolfibermaterialet inte har någon lack, färg eller skyddslager på ytan. Den är så att säga naken.

Läs mer: Så krockas Koenigsegg

För att uppnå detta resultat har Koenigsegg behandlat ytan på kolfiber med handslipning. Denna process är oerhört mödosam och tar lång tid då minsta misstag med att slipa för mycket riskerar att förstöra vävstrukturen i materialet.

Biltillverkaren har sedan tidigare arbetat på samma sätt med separata produktionsbitar som till exempel rattar, vingar eller virveldämpare. Då har Koenigsegg kunnat testa delar av bilen i olika situationer under flera år för att se att materialet höll sin estetik och standard i alla former av miljöer.

Ytan av bilen känns kallare än vanligt vid beröring och den är också mycket hårdare än traditionell lackering. På så sätt är bilen mindre känslig för stenskott, skråmor. Och utan lack och färg är bilen hela 20 kg lättare än den färglagda versionen.

Denna bil på bilderna är den första bilen som levererades till en ägare i Schweiz.

Christoffer Bertzell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt