Det här vet vi om Apple Car – teknikjättens kommande elbil

Ryktena om Apples elbil hopar sig. Foto: AP Photo/Matthias Schrader 

Enligt nya uppgifter siktar Apple på att tillverka en helt autonom bil som ska vara redo för lansering 2025.

Ryktet om att Apple vill utveckla en självkörande elbil har funnits sedan 2014. Inget är ännu bekräftat av Apple. Här samlar vi senaste nytt om teknikjättens kommande elbil.

19 november: Uppgifter: Siktar på helt autonomt fordon

Apple siktar på att tillverka ett helt autonomt fordon som kan vara klar så tidigt som 2025, rapporterar Bloomberg med hänvisning till anonyma källor (som vanligt i dessa sammanhang, alltså)

Enligt Bloomberg har Apple de senaste åren undersökt två parallella spår. Det ena handlar om att skapa en bil med begränsade självkörande förmåga, det andra om en bil med fullständig autonomi. Bolaget sägs nu vara fokuserarat på det senare spåret.

Nyligen ska bolaget ha nått en teknisk milstolpe i utvecklingen av det självkörande systemet. "Apple tror att mycket av grundarbetet med processorn tänkt för första generationens bil är slutfört", skriver Bloomberg.

Den ideala Applebilen skulle alltså sakna så väl ratt som pedaler.

Det interna målet är att lansera bilen 2025, enligt de anonyma och obekräftade uppgifterna.

15 februari: Inga samtal med Nissan

Biltillverkaren Nissan Motor för inte några samtal med Apple om ett samarbete kring techjättens planer på att ta fram nya elbilen Apple Car, enligt en talesperson för Nissan, skriver TT.

– Vi för inga samtal med Apple. Men Nissan är alltid öppet att utvärdera samarbeten och partnerskap för att snabba på bilindustrins omställning, säger talespersonen.

Financial Times påstår samtidigt att det har förekommit kontakter mellan bolagen som rör projektet. Men samtalen dog då Nissan slog fast att man inte vill reduceras till en monteringsfirma av Apple-bilar.

7 februari: Inga samtal mellan Apple och Hyundai

Ska Apple utveckla en självkörande bil i samarbete med Hyundai eller inte? Frågan har varit högaktuell den senaste månaden.

I januari bekräftade Hyundai i lokala medier att man diskuterade elbilsutveckling med teknikjätten, men drog snart därefter tillbaka uppgiften.

Flera källor har sedan dess ändå stärkt tesen om att ett samarbete mellan Hyundai och Apple är på gång.

I nya dokument uppger nu Hyundai och dotterbolaget Kia att man inte för samtal med Apple om produktionen av Apple Car, berättar 9to5mac. Hyundai, och Kia Motors, uppger att man för samtal med flera bolag om utveckling av autonoma elbilar, men att inga beslut är fattade.

Enligt den japanska tidningen Nikkei ska Apple ha pågående samtal med åtminstone sex biltillverkare om sin självkörande elbil.

2 februari: Apples elbil i samarbete med Hyundai?

I januari 2021 bekräftade Hyundai i lokala medier att man diskuterade elbilsutveckling med Apple. Sedan drogs uppgiften tillbaka. 

I början av februari blev frågan aktuell igen. Den välkände Apple-analytikern Ming-chi Kuo, som jobbar på TF Securities, uppgav då att Apples första bil kommer att bygga på Hyundais E-GMP-plattform för batteridrivna elfordon. Det skrev The Verge och hänvisade till uppgifter som Apple Insider har tagit del av. 

Hyundais nya plattform väntas utgöra grunden i alla bolagets egna elbilar från och med 2021. Plattformen ska bland annat kunna ge fordonen en räckvidd på över 500 kilometer vid full laddning, åtminstone teoretiskt sett. Dessutom ska det bara ta 18 minuter för batteriet att nå 80 procents kapacitet med hjälp av snabbladdning. 

Läs mer: Uppgift: Apple och Hyundai kan bygga elbil tillsammans 

Inom ramen för samarbetet kring Apples första elbil väntas Hyundai ha fokus på utformning och produktion av komponenter. Dotterbolaget Kia kan få uppdraget att tillverka bilarna i USA. 

Det är möjligt att Apple också kommer att samarbeta med GM och PSA kring fordonsutveckling, enligt Ming-chi Kuo. Han säger också att Apples egen elbil kan nå marknaden tidigast 2025.

22 december: Uppgift: Apple vill bygga bilar 2024

När Apples ”Project Titan” inleddes 2014 var målet utveckla ett helt eget fordon. Det har blivit många turer sedan dess.

Under en tid har det verkat som om Apple huvudsakligen skulle fokusera på utvecklingen av mjukvara till självkörande bilar, men bolaget tycks inte ha släppt tanken på ett eget fysiskt fordon. Apple siktar på biltillverkning till 2024, enligt nya uppgifter som nyhetsbyrån Reuters har fått icke-namngivna källor.

Johan Kristensson

Viktor Krylmark

Ania Obminska

Mer om: Apple Hyundai

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt