Fordon

Deras teknik får scootern att balansera när föraren har klivit av

Foto: Liger Mobility
Foto: Liger Mobility

Liger Mobility har utvecklat självbalanserande teknik för scootrar. Nu visar Bombay-företaget hur föraren kan sitta stilla med fötterna på fotpinnarna – och även kliva av – utan att fordonet tippar.

Publicerad

Olika typer av självbalanserande teknik har redan lanserats för motorcyklar, och Delfts tekniska universitet har gått samman med cykeltillverkaren Gazelle för att implementera systemet Steer Assist – med en smart motor i styret. Nu har turen kommit till scootrarna.

2017 dog i snitt 120 personer om dagen i Indien i olyckor med tvåhjuliga fordon. Två studenter vid Indian Institute of Technology Bombay (IIT) vill dock göra livet säkrare för landets många scooteråkare. Duons startup Liger Mobility har jobbat på en självbalanserande prototyp i två år och hunnit avverka ett antal prototyper, och nu är deras lösning mogen att visas upp.

Innovatörerna är förtegna om den bakomliggande tekniken, men den innehåller ett gyroskop och en egenutvecklad mjukvara. Lösningen får deras elscooter att stå i givakt även när föraren sitter stilla vid trafikljus med fötterna på fotpinnarna – och efter att personen har klivit av fordonet. Den självbalanserande tekniken öppnar upp för autonomi, och elscootern kommer bland annat ha en röstaktiverad parkeringsassistent.

Hemsidans information är i övrigt mycket sparsmakad, och saknar uppgifter om när en produkt skulle kunna nå marknaden samt vad priset då kommer landa på. Företaget säger dock att deras teknik inte ska medföra ett påslag på mer än tio procent.