Fordon

Den svenska ellastbilen ska rulla redan i augusti

En rendering av Inziles elfordon. Foto: Inzile
En rendering av Inziles elfordon. Foto: Inzile
Inzile bygger ett eldrivet arbetsfordon kallat PRO4. Ragnar Åhgren är vd och sonen Klas Åhgren marknads- och försäljningschef. Foto: Pressbild
Inzile bygger ett eldrivet arbetsfordon kallat PRO4. Ragnar Åhgren är vd och sonen Klas Åhgren marknads- och försäljningschef. Foto: Pressbild

Nu säger Inzile att de är redo att dra igång tillverkningen av sin ellastbil i Västervik. Enligt bolaget kommer 260 fordon byggas nästa år, men det första exemplaret ur en förserie om tio ska testköras redan under augusti.

Publicerad

Den lätta ellastbilen från Västervik ska kunna utrustas med flak, skåp och trailer. Inziles målgrupper är exempelvis parkförvaltningar och inte minst de växande transporterna inom e-handel. Beroende på batteri anges PRO4 ha en räckvidd på 120-140 kilometer – med toppfarten 50 km/h. Det har dock tagit bolaget sju år att komma till skott med den första modellen, och vägen har inte varit spikrak.

I mars lanserade Inzile sin småländska lastbil, då utan att ha en fabrik eller ett typgodkännande. Men efter en lyckad börsintroduktion på First North i juni meddelar bolaget nu att man nu ska producera en förserie om tio exemplar av PRO4 – och Inzile hävdar att den första lastbilen kommer testköras redan under slutet av augusti. Väsentliga delar till de övriga nio fordonen ska vara beställda.  

Serieproduktionen framflyttad

Företaget har flyttat på datumet för när den reguljära serieproduktionen ska starta. Tidigare var budet att den skulle vara igång innan årsskiftet, då med 60 fordon – men den nya tidpunkten är istället satt till första kvartalet nästa år. Antalet ska då bli de 200 exemplar som tidigare varit utlovade för 2020 – samt de 60 lastbilar som ursprungligen skulle ha byggts under 2019.

”Vi hade inte räknat med att en försening av finansieringen via IPO (börsintroduktion, reds. anm.) på ett kvartal skulle påverka vår tidplan. Dock kan vi nu konstatera att den förkortade ledtiden mellan erhållen finansiering och rekrytering av erfarna arbetsledare inte räcker till. Vi vill inleda serieproduktionen så fort det går, men det är avgörande att ha rätt kompetens på plats, skriver Inzile i ett pressmeddelande.

Börsintroduktion har skapat möjligheter

Enligt bolaget har man nu en planering som ”gör det troligt” att den nya anläggningen i Västervik kommer klara av att leverera det 30 procent högre produktionsmålet som har satts för 2020.

”Vår IPO har gett oss finanser och möjligheter att öka tempot och inleda vår produktion”, skriver Inzile.