Dåligt väder tvingade solflyg återvända

2011-06-13 14:46  

Det soldrivna flygplanet Solar Impulse tvingades vända på sin väg mot flygmässan på Le Bourget på grund av moln.

Piloten på Solar Impulse, André Borschberg, hade planerat att flyga planet från Bryssel, dit det flugit från Schweiz på sin första internationella resa (Se filmklipp ovan). Nu skulle planet ta sig till flygutställningen i Le Bourget utanför Paris.

Men strax efter att planet passerat in på franskt luftrum gjorde Borschberg bedömningen att han inte skulle klara att flyga planet till Paris. Låga moln gjorde att de 12000 solcellerna inte gav tillräckligt med ström.

På vägen till Paris fanns inte någon flygplats med kapacitet att ta emot ett flygplan med den bredd mellan vingspetsarna som Solar Impulse har - 64 meter. Det är samma bredd som Boeings jumbo 747 - 400.

- Därför var det säkrast att återvända, säger André Borschberg i en kommentar.

Planet flög då med en medelhastighet av 40 km/h på en höjd av 900 meter.

Solar Impulse drivs av fyra elmotorer med en effekt på 7,5 kW vardera. Planet väger 1,6 ton.

Tanken med projktet Solar Impulse, som drivs av Bertrand Piccard och André Borschberg, är att på sikt genomföra världens första jordenruntflygning med ett soldrivet plan.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt