Fordon
Cevts teknik högintressant för Kina: ”Varit länge”
Cevt har utvecklat grunden för merparten av framtidens Volvo- och Geelybilar. Nu avslöjar Göteborgs-Posten att den kinesiska staten är storägare i bolaget. Men Geely dementerar uppgifterna.
Frågan om kinesiska Geely Cars och vd:n Li Shifu har kopplingar till den kinesiska kommunistregimen har dryftats länge. Spörsmålet blev särskilt angeläget i Sverige inför Geely-ägda Volvo Cars börsnotering tidigare i höstas.
Förnekar kopplingar till Kina
Inför notering släppte Volvo Cars ett prospekt där bolaget redogjorde för de kända ägarförhållandena. Broschyren nämner inget om eventuella affärsrisker kopplade till den kinesiska staten.
– Det är viktigt att säga att Geely Holding och Li Shufu är privata kinesiska affärsmän, sa Volvo Cars vd Håkan Samuelsson till Svd vid börsnoteringen.
Nu kan Göteborgs-Posten visa att den kinesiska staten i själva verket är storägare i ett annat centralt Geely-bolag – China-Euro Vehicle Technology, mer känt som Cevt.
Utvecklar självkörande fordon
Cevt är i grund och botten ett FoU-bolag som ursprungligen bildades för att utveckla CMA-plattformen som bland annat används i Volvo XC40, Polestar 2 och Lynk & Co 01. Men sedan ett par år tillbaka har bolaget gått vidare till att främst arbeta med uppkopplade och självkörande fordon, samt mjukvara och molntjänster – viktiga områden för framtidens Volvo- och Geely-bilar.
Cevts svenska verksamhet är placerad i Göteborg, och bolaget har som mest haft 2 000 anställda på Lindholmen.
Knyts till kinesiska staten
Genom att granska det kinesiska bolagsregistret har Göteborgs-Posten kunnat hitta kopplingar mellan Cevt och den kinesiska staten.
I registret framgår att bolaget Hubei Jiyun Yangtze River Industry Partnership gick in som ägare i Cevts moderbolag under 2017. Följande år görs en ny notering där även företaget Xi’an Jixiang Automobile Industry Partnership registreras som Cevt-ägare.
Varken Hubei och Xi’an Jixiang bedriver någon annan verksamt, och uppges kontrollera 22 procent av Cevt och dessutom äga tillgångar i bolaget värda över en miljard kronor, rapporterar GP.
Hubeis och Xi’an Jixiangs ägarstrukturer är snåriga, men i GP-granskningen pekas ut den kinesiska staten som bolagens slutgiltiga ägare.
"Vi måste titta på frågan"
GP skriver också att Håkan Samuelsson, som förnekat Geelys koppplingar till den kinesiska staten, fram till nyligen suttit i Cevts styrelse.
När tidningen konfronterar Volvo Cars vd med uppgifterna, svarar han enbart: ”Jaha, vi måste titta på den frågan.”
Varken Volvo Cars, Cevt eller Geely vill intervjuas av Göteborgs-Posten om uppgifterna som framkommer i granskningen.
”Volvo Cars har inga skäl att kommentera eventuella kopplingar mellan vår huvudägare och andra företag eller organisationer. I det prospekt som presenterades inför börsnoteringen finns alla för Volvo Cars relevanta ägarförhållanden och övriga kommersiella relationer redovisade", säger Volvo Cars i ett skriftligt uttalande till GP.
FOI: Kan ge Volvo problem i USA
Vad GP:s avslöjande faktiskt kan få för konsekvenser för Volvo Cars och Cevt är svårt att sia om i dagsläget. Det säger Oscar Almén, säkerhetspolitisk analytiker med inriktning på Kina och Östasien hos FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, till Ny Teknik.
– Som jag ser på det är det jättebra att den här typen av information kommer ut. Det har ofta varit oklart vilken typ av ägande som ligger bakom Volvo. All kartläggning av det är bra. Men jag tänker att avslöjandet i sig inte nödvändigtvis kommer att göra någon större skillnad för Volvo Cars och Cevt.
Han fortsätter:
– Oavsett om det finns ett statligt ägande i Geely eller om bolaget hade varit privat, så finns grundproblematiken kvar. I Kina har staten och näringslivet ofta nära kontakt. Politiken är väldigt närvarande i landet, och vi ser att kommunistpartiets kontroll över även privata bolag har blivit starkare. Ett exempel är hur man har markerat gentemot Jack Ma och Alibaba att det faktiskt är partiet som bestämmer.

Vad riskerar Volvo Cars och Cevt om det finns en länk till den kinesiska staten?
– Det finns många dimensioner på den frågan. Vi är mitt i en global situation där spänningarna mellan å ena sidan Kina och å andra sidan USA och Väst ökar - och företag som befinner mittemellan riskerar att drabbas av den konflikten.
– Om vi säger att det finns en koppling mellan den kinesiska staten och Geely, så skulle det kunna innebära problem för Volvos relationer i USA. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att Volvo inte hade något alternativ när förvärvet skedde. Geely räddade bolaget. Ur den synvinkel känns det dumt att fördöma uppköpet av Volvo.
En annan aspekt av kinesiskt ägande är att det kommunistiska partiet har ett stort över alla typer av bolag i landet. Om partiet vill komma över en viss typ av information, finns det inte mycket kinesiska bolag kan göra åt saken. Det är partiet som bestämmer, enligt Oscar Almén.
– Men det är viktigt att komma ihåg att även om risken finns, betyder det inte att detta kommer att ske. Det skulle exempelvis kunna vara dumt rent strategiskt för kommunistpartiet i Kina att agera så. Partiet drivs dock inte främst av ekonomiska intressen utan det är alltid politiken som går först, säger han.
"Fler vill skydda svensk teknik i dag"
Enligt Kina-analytikern Jerker Hellström finns det ett stort intresse hos den kinesiska staten för den typen av teknik som Cevt utvecklar.
– Kinas intresse för exempelvis grön teknik och autonoma fordon går långt tillbaka. Det är några av många framtidstekniker som Kina storsatsar på. Det går att läsa om det i femårsplanerna, och det är en del av industriplanen Made in China 2025, säger Jerker Hellström, som är chef för Swedish Center for China Studies.
Han fortsätter:
– Förvärvet av Volvo inte bara gav Geely tillgång till teknologi utan även ett välkänt varumärke med en stor marknadstillgång och leveranskedjor. För Geely är det viktigt att visa att det går att köpa en nationalklenod som Volvo – och framgångsrikt driva bolaget vidare. Det öppnar för fler förvärv av den klassen.
– Men hade Geely visat intresse för att förvärva ett bolag av samma storlek som Volvo i dag, skulle det förmodligen lett till en annan debatt. Då, när förvärvet skedde, handlade det mest om att skapa arbetstillfällen. Nu lyfter allt fler fram betydelsen av att skydda svensk teknik och konkurrenskraft, säger Jerker Hellström.
Nytt regelverk för investeringar
I januari 2023 kommer Sverige få ett nytt system som ska göra det lättare att granska utländska direktinvesteringar, exempelvis från Kina. Syftet är att kunna kontrollera uppköp och strategiska förvärv av företag som har en betydelse för svenska säkerhetsintressen.
Jerker Hellström välkomnar det kommande regelsystemet, men påpekar att det är svårt att säga något i dag om hur verkningsfullt det kan bli.
– Det återstår att se. Men det är en viktig mekanism som Sverige saknar i dag, tillsammans med ungefär hälften av EU-länderna. Vi behöver en bättre förmåga att både granska förvärv och att satsa på den egna teknikutvecklingen, säger han.
Geely slår tillbaka mot GP
I en intervju med Expressen/GT går Geely till motangrepp mot Göteborgs-Posten. Enligt Stefan Lundin, Geelys presstalesperson i Sverige, har bolaget inte längre något statligt ägande.
– Det är historia. Så såg det ut tidigare, säger han.
Sedan i somras ägs utvecklingsbolaget i stället av ett nystartat bilmärke vid namn Zeekr.
Zeekr har i sin tur en ägargrupp som bland annat består av Zhejiang Geely Automobile – vilka i sin tur kontrolleras av Volvo Cars-ägarna Zhejiang Geely Holding Group.