Lista: De här bolagen satsar mest på forskning och utveckling i Sverige

Telekomjätten Ericsson ståtar med över 10 000 FoU-medarbetare. Här är Ny Tekniks stora kartläggning av bolagen med flest FoU-medarbetare.

Den forskning och utveckling som bedrivs inom företag är viktig för Sveriges ekonomi. Den kan till exempel ge spridningseffekter i form av nya arbetstillfällen.

Därför har Ny Teknik sedan 1993 varje år tagit tempen på Innovationssverige genom kartläggningen FoU-ligan, som mäter antalet FoU-medarbetare i de största teknikföretagen.

I årets kartläggning får telekomjätten Ericsson en ovanligt tydlig förstaplacering. Bolaget är en riktig tungviktare på FoU i Sverige med 10 600 FoU-medarbetare.

Bolaget har också ökat sin FoU-styrka sedan förra året. Enligt Eva Andersson, presskontakt på Ericsson, omfattar ökningen cirka 1 000 personer.

Lastbilstillverkarna Volvo och Scania ökar

Volvo Group har också vuxit kraftigt, med cirka 1 600 FoU-medarbetare i Sverige, enligt enkätsvaren i FoU-ligan. Även den andra svenska lastbilstillverkaren, Scania, visar en ökad FoU-styrka i år, med 400 fler personer i Sverige.

– Det har rullat på ganska bra med FoU trots pandemin. Bolagen har försökt att skydda sin FoU-verksamhet, det brukar vara det sista man drar ner på. Det är ju sättpotatisen för företagen, det man ska skörda framöver, säger Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Läs mer: Så kan blockkedjan revolutionera all transport

För Volvos del handlar ökningen om en omfördelning efter pandemin, enligt koncernens teknikdirektör:

– Förra året gjorde vi en ganska kraftig inbromsning i och med pandemin. När vi såg att affärsklimatet förbättrades accelererade vi igen. Vi tog chansen att göra en ”återställning”. Nu växer vi på de områden vi vill växa och har ombalanserat resurser. Vi är numera tyngre på elektrifiering och självkörande fordon, säger Lars Stenqvist på Volvo Group.

De bolag som har minskat sin svenska FoU-liga sedan förra årets kartläggning är Cevt, Sandvik, Assa Abloy, SKF, Tobii, Mycronic, Stora Enso, Ruag och IFS.

Forskare: Teknikbolag behåller mycket FoU i Sverige

Christian Sandström, biträdande professor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, noterar att de svenska storbolagen verkar på en global marknad men har ändå en stor del av sin FoU-verksamhet i Sverige. 

– Ericsson har 30 procent av sin FoU i Sverige och både Saab och Volvo Cars har väldigt mycket. De stora bolagen har ganska betydande koncentrationer i Sverige. Det är ett gott betyg för Sverige, för bolagen har möjlighet att välja var de vill lägga sin FoU-verksamhet, säger han.

I årets kartläggning har Ny Teknik frågat teknikbolagen vilka två FoU-projekt som sysselsätter flest medarbetare. Svaren bjuder inte på några stora överraskningar. Fordonstillverkarna fokuserar på elektrifiering och självkörning. Telekombranschen lägger krutet på 5g, 6g, internet of things och energieffektivisering. 

– Det är två stora omställningar som präglar väldigt mycket av det som sker nu, klimatomställningen och digitaliseringen. Det är väldigt tydligt att bolagen gör stora investeringar i det, säger Emil Görnerup.

Artificiell intelligens och maskininlärning nämns av några bolag. Kanske är det ett tecken på att ai håller på att slå igenom på bred front i svenska teknikbolag. Det var en trend som syntes i årets 33-lista, där Ny Teknik korar de 33 mest lovande unga startup-företagen.

Konkurrerar om samma specialister

Emil Görnerup tror att trenden mot ai och automation kan leda till att svenska bolag börjar konkurrera över branschgränserna om personer med samma typ av kompetens.

– Lite är det så, Astra Zeneca och Volvo är ute efter samma personer med kompetens som mjukvarutekniker. Det är inte som tidigare att man antingen var ute efter kemister eller maskiningenjörer, säger han.

Läs mer: Han ska få industrin att fatta grejen med VR

Tillgången på kompetens är något som bolagen själva lyfter upp som den enskilt viktigaste faktorn för lokalisering av FoU, enligt IVA:s FoU-barometer som publicerades i september. Samtidigt får Sverige relativt lågt betyg, 3,6 på en skala 1 till 5, på just kompetenstillgång. I undersökningen framkommer att företagen är i stort behov av personal inom områden som programvara, ai, batteriteknik och elektrifiering.

I Ny Tekniks FoU-liga frågade vi i år också bolagen om FoU-projekt har avvecklats under året och i så fall vilka. De flesta bolagen svarar ”nej” eller anger att det inte är offentlig information. Men Volvo Cars uppger att arbetet med förbränningsmotorer har trappats ned.

FoU-begreppet förändras

I årets kartläggning är det många bolag som har valt att inte medverka. Några bolag har också haft svårt med gränsdragningen för vilka medarbetare som ska räknas som FoU-personal och har räknat på olika sätt från år till år. Det är anledningen till att vi i år inte redovisar i tabellform hur stor skillnaden är mot FoU-ligan 2020.

LKAB är ett bolag som har valt att inte lämna uppgifter i FoU-ligan i år på grund av gränsdragningsproblemet. När hela företaget ska ställa om till fossilfri produktion är det inte självklart vilka medarbetare som ska räknas till FoU-styrkan.

Urval av bolag från FoU-ligan

Fakta: Linda Nohrstedt, Johan Kristensson Grafik: Jonas Askergren Foto: Istockphoto, Saab, Volvo Cars

Hela listan: 30 bolag som satsar mest på FoU i Sverige

Antal FoU-medarbetare i Sverige och globalt

1. Ericsson: Nästa generations mobilnät, 6g

FoU i Sverige: 10 600

FoU globalt: 30 000

Viktigaste forskningsprojekt: 6g, nästa generations mobilnät

2. Saab: Gripen E och ubåt A26

FoU i Sverige: 8 200

FoU globalt: 9 700

FoU som sysselsätter flest: Stridsflygplanet Gripen E, därefter ubåten A26.

3. Volvo Cars: Elektrifiering och OTA

FoU-medarbetare i Sverige: 8 200

FoU-medarbetare globalt: 9 000

FoU-projekt som sysselsätter flest: Elektrifiering (drivlinor med hög effektivitet och batterier med högt energiinnehåll) samt trådlös uppdatering av mjukvara genom centraldator (OTA, over the air programming).

4. Volvo Group: Drivlinor för förnybara bränslen, eldrift och bränsleceller

FoU i Sverige: 6 150

FoU globalt: 12 300

FoU som sysselsätter flest: Fossilfria transporter genom förbränningsmotorer med förnybara bränslen, batterielektriska fordon samt bränslecellsfordon.

5. Scania: Elektrifiering och självkörande fordon

FoU i Sverige: 4 500

FoU globalt: 4 500

FoU som sysselsätter flest: Elektrifiering och självkörande fordon.

6. Tietoevry

FoU i Sverige: 1 800

FoU globalt: 8 000

7. Astra Zeneca

FoU i Sverige: 1 700

FoU globalt: 10 500

8. Axis Communications

FoU i Sverige: 1 547

FoU globalt: 1 721

9. CEVT

FoU i Sverige: 1 100

FoU globalt: 1 100

10. Sandvik

FoU i Sverige: 849

FoU globalt: 2 425

11. ABB: Digitalisering, ai och hållbara transporter

FoU i Sverige: 700

FoU globalt: 7 000

FoU som sysselsätter flest: Mjukvara och digitalisering, ai för att driva industriell omställning, lösningar för hållbara transporter.

12. Northvolt: Divisonerna Labs och Systems

FoU i Sverige: 700

FoU globalt: 700

FoU som sysselsätter flest: Northvolt Labs och Northvolt Systems.

13. BAE Systems Hägglunds

FoU i Sverige: 646

FoU globalt: 646

14. Epiroc

FoU i Sverige: 600

FoU globalt: 1 400

15. Cytiva

FoU i Sverige: 560

FoU globalt: 1 100

16. GKN Aerospace

FoU i Sverige: 530

FoU globalt: 1 300

17. Assa Abloy

FoU i Sverige: 448

FoU globalt: 2 800

18. Atlas Copco

FoU i Sverige: 410

FoU globalt: 4 000

19. Sony

FoU i Sverige: 410

FoU globalt: -

20. Alfa Laval: Energiförsörjning och sjöfart

FoU i Sverige: 300

FoU globalt: 610

FoU som sysselsätter flest: Framtidens energiförsörjning (bland annat termisk energilagring) samt klimatvänligare sjöfart.

21. Autoliv

FoU i Sverige: 300

FoU globalt: 5 500

22. Huawei

FoU i Sverige: 300

FoU globalt: 96 000

23. SKF

FoU i Sverige: 247

FoU globalt: 2 100

24. Tobii (exkl Tobii Dynavox)

FoU i Sverige: 200

FoU globalt: 250

25. Borg Warner Sweden

FoU i Sverige: 199

FoU globalt: 5 000 (koncernen)

26. Mycronic

FoU i Sverige: 185

FoU globalt: 500

27. Stora Enso

FoU i Sverige: 175

FoU globalt: 385

28. Galderma

FoU i Sverige: 155

FoU globalt: 550

29. Ruag

FoU i Sverige: 150

FoU globalt: 500

30. Vattenfall

FoU i Sverige: 150

FoU globalt: 150–160

31. IFS

FoU i Sverige: 133

FoU globalt: 1 142

Ny Tekniks FoU-ligan 2020

Så gjordes FoU-ligan 2021

77 av Sveriges största teknikbolag har fått mejlfrågor om antalet medarbetare som ägnar sig åt forskning och utveckling i Sverige respektive globalt. 34 bolag lämnade svar på frågorna. Bolagen har ombetts uppge totalsiffran för både egenanställd FoU-personal och FoU-konsulter.

Företag med färre än 100 FoU-medarbetare i Sverige har exkluderats från sammanställningen.

De här frågorna ställdes till företagen:

1. Hur många av företagets medarbetare arbetar med FoU globalt? I år vill vi veta det totala antalet för anställda och konsulter.
2. Hur många av företagets medarbetare arbetar med FoU i Sverige? I år vill vi veta det totala antalet för anställda och konsulter.
3. Vilka FoU-projekt sysselsätter flest medarbetare? Beskriv två av dessa projekt.
4. Har något eller några FoU-projekt avvecklats under året? I så fall, vilka?

Fler fick chansen att svara

Dessa företag uppgav färre än 100 FoU-medarbetare i Sverige: Peab, H2 Green Steel och Orexo.

Dessa företag uppgav att de inte kunde svara på frågorna: ARM, Akzo Nobel, AAK, Getinge, Telia Company, LKAB, Google, Boliden, Hitachi Energy, NCC.

Dessa företag svarade inte alls: Alstom, Baxter, Billerud Korsnäs, Delaval, Electrolux, Elekta, Erasteel Kloster, Essity, Hexpol, Höganäs, Husqvarna, Ikea Range & Supply, Izettle, King, Mölnlycke, Nevs, Nibe Industrier, Phadia, Qlik, Ray Search, Sectra, Siemens, Sobi, Spotify, SSAB, Stena Aktiebolag, Tele2, Tetra Pak, Toyota Material Handling, Transmode/Infinera, Trelleborg, Veoneer, Xylem. 

Linda Nohrstedt

Johan Kristensson

Mer om: FoU Forskning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt