Brasilien prutar Gripenpriset

2015-07-30 07:43  
Gripen NG. Foto: Aldo Wicki / SAAB

Brasilien har lyckats pruta ner räntekostnaden för landets köp av Jas Gripen-plan. Avtalet är klart, men inte påskrivet.

Det slutgiltiga avtalet om Brasiliens köp av Saabs stridsflygplan har dröjt eftersom förhandlingar pågått mellan Brasilien och statliga Svensk Exportkredit (SEK), som sköter finansieringen. Nu är uppgörelsen klar.

– Jag kan bekräfta att vi är överens om ett avtal för finansieringen av Brasiliens köp av Gripen. Förhandlingarna om innehållet är klart, men avtalet är ännu inte påskrivet, säger SEK:s kommunikationschef Edvard Unsgaard.

Efter tre dagars intensiva förhandlingar ska den ränta på 2,54 procent som man från början kom överens om med SEK nu ha bantats till 2,19 procent, enligt brasiliansk press. Förhandlingarna fördes mot bakgrund av att Brasiliens ekonomi försämrats. Om man inte hade enats om detaljerna, skulle det ha lett till omförhandling av hela Gripenköpet.

– Vi kommenterar inte innehållet eller förhandlingarna, säger Edvard Unsgaard.

När avtalet väl är påskrivet är den sista stora pusselbiten i affären på plats, enligt Saab.

– Det är en viktig affär och det är positivt att man kommit överens. Det speglar det starka stöd som finns för Gripen i Sverige, men också i Brasilien, säger Saab presschef Sebastian Carlsson.

De första planen ska enligt planerna levereras 2019. Det ska bli 36 Gripenplan fram till år 2024.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt