Fordon

Borgmästaren som alla vill vara vän med

Brasiliens avgående president Luiz Ignation Lula da Silva med sin protegé Luiz Marinho, som han hjälpte fram till borgmästarposten i Sao Bernardo do Campo 2008. Foto: Educacaosuina.com
Brasiliens avgående president Luiz Ignation Lula da Silva med sin protegé Luiz Marinho, som han hjälpte fram till borgmästarposten i Sao Bernardo do Campo 2008. Foto: Educacaosuina.com

Det är bara veckor kvar innan Brasilien tar beslutet om vilket stridsflygplan man kommer att välja – Gripen NG, Rafale eller Super Hornet. En nyckelperson i spelet är Luiz Marinho, polare med presidenten.

Publicerad

Luiz Marinho är borgmästare i Sao Bernardo do Campo, industristaden där Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva byggde sin politiska plattform.

Han är personlig vän till presidenten, som ska avgå vid årsskiftet och efterträdas av Dilma Rousseff.

Men innan presidenten lämnar över till Dilma Rousseff väntas han själv ta beslutet om vilket stridsflygplan som Brasilien ska välja.

Frågan är hur mycket han kommer att lyssna på Luiz Marinho i Sao Bernardo.

Sao Bernardo är en av industrienklaverna i Sao Paolo-regionen, Brasiliens verkstad och ett gammalt svenskfäste med industrigiganter som Volvo och Saab i högsätet.

Nu öser både franska Dassault och amerikanska Boeing erbjudanden om industriella samarbetsprojekt över Sao Bernardo för att mjuka upp beslutsfattandet om de nya stridsflygplan som Brasilien är på väg att köpa – en affär på flera miljarder dollar.

I förra veckan uppvaktades Luiz Marinho av ledande direktörer från både franska Dassaults och amerikanska Boeing.

Men hos Luiz Marinho ligger de steget efter Saabdirektörerna Dan Jangblad och Bengt Janér.

Jangblad och Janér skakade hand med Luiz Marinho för länge sedan och erbjöd omfattande industriella samarbetsprojekt i Sao Bernardo.

Hela Saabs offert till Brasilien är ett enda stort samarbetsprojekt som kommer att göra den brasilianska flygindustrin med flygtillverkaren Embraer i spetsen till hälftenägare i Gripen Next Generation.

Och i torsdags lade Saabdirektörerna och Sao Bernardos borgmästare grundstenen till ett forskningscenter som ska börja byggas direkt efter nyår. Det är en investering på 50 miljoner dollar.

Luiz Marinho har tidigare deklarerat att han stöder den svenska offerten som kommer att ge tiotusentals nya industrijobb i Brasilien.

- Marinho har inga planer på att ändra sig på den punkten. Men artigheten bjuder honom att också ta emot representanterna från Dassault och Boeing, säger Sao Bernados näringslivschef Jefferson Jose da Conceicao till tidningen Valor Economico.