BMW:s battericeller håller inte måttet – än

2022-01-27 12:01  

BMW:s egentillverkade batterier är inte tillräckligt bra. Nu har biljätten bestämt att tillverkningen inte ska skalas upp förrän tekniken har förbättrats.

Elektrifieringen  har tvingat biltillverkare att släppa kontrollen över fordonets mest väsentliga komponenter.

Men Mercedes vill återfå greppet om produktionen, och från 2024 tar man hem tillverkningen av elbilarnas drivlinor. Battericellerna kommer att tillverkas av Automotive Cells Company, som Mercedes äger tillsammans med Stellantis och Total.

Köper batterier från Northvolt

Konkurrenten BMW bygger en egen pilotanläggning för battericeller, men har nu meddelat att man inte kommer att skala upp den egna tillverkningen innan teknikutvecklingen har kommit längre. Det rapporterar Autonews Europe. Den bayerska biltillverkaren får istället sina batterier från Northvolt, Catl och Samsung.

Läs mer: Koenigsegg tillverkar vinge av kolfiber – till Teslamodeller

Leverantörerna anses kunna täcka behovet under de närmaste åren, och enligt BMW:s ekonomichef Nicolas Peter kommer man inte att jäkta sin uppskalning av den egna cellproduktionen. Istället satsar BMW på att plöja ner stora resurser batteriutvecklingen hos olika samarbetspartners.

Fördubblar elbils-försäljningen

Efter att BMW tog ett tidigt initiativ med elbilen i3, hamnade bolagets elektrifierade modellpalett på efterkälken. Men efter en fördubblad försäljning av elbilar under det gångna året sitter BMW nu med fulla orderböcker.

Enligt Nicolas Peter har övergången till elfordon gått snabbare än vad man trodde för 2-3 år sedan. Nu bygger biltillverkaren anläggningar för batterimontering vid samtliga av sina fabriker.

John Edgren

Mer om: Batterier BMW

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt