Fordon

Bildt om Libyeninsats: "Gripens bilder överlägsna"

De svenska Gripenplanen tar bättre bilder än Natos. Det säger Carl Bildt som en förklaring till varför Sveriges närvaro behövs i Libyen.

Publicerad

Den 8 juni beslutar Nato huruvida operationerna i Libyen ska fortsätta. Carl Bildt räknar med att Sverige får en förfrågan om att förlänga närvaron för de svenska insatserna.
Tidigare har socialdemokraternas ledare Håkan Juholt har gått ut med att Sverige inte bör fortsätta med Gripen-plan i Libyen eftersom det libyska flygvapnet är utslaget. Istället har Juholt sagt att marina insatser behövs. Detta motsades igår av utrikesministern.
-          De preliminära indikationerna tyder på brister i luftspaning, lufttankning och markbekämpning. Det finns inga marina brister, sa Carl Bildt vid en pressträff i riksdagen på tisdagen, enligt SVT.
Att flygvapnet är utslaget som Juholt påstår är inte heller korrekt enligt utrikesministern.
-          Det är i allt väsentligt, men inte helt korrekt. Men det behövs spaningsresurser. Gadaffi har resurser han inte utnyttjat än och om det drar ihop sig till en markoffensiv så är det viktigt att se det i tid, sa Bildt.
Enligt Bildt har de svenska planen en förmåga att ta mycket bra bilder i jämförelse med de plan som ingår i Natos flygflotta. Den svenska insatsen kan alltså bidra till mer precis underrättelseinformation än de andra planen som ingår i Natos flygflotta. Bilderna som planen tar ligger sedan till grund för  de stridande förbandens operationer.