Fordon

Badaboom – enormt eldklot runt Starships boosterraket

Ett stort eldklot uppstod när Spacex på måndagen genomförde tester av Booster 7. Foto: Unsplash och Nasa Space Flight/Youtube/Skärmdump

Någonting gick snett när Spacex testade en prototyp av det jättelika raketsteget Super Heavy. Eldklotet spred sig snabbt – men total katastrof kunde undvikas. Vd Elon Musk: ”Faktiskt inte bra”.  

Publicerad

Ett stort eldklot uppstod när Spacex på måndagen genomförde tester av Booster 7, en prototyp av raketen Starships första raketsteg Super Heavy, vid företagets anläggning Starbase i Texas. 

Händelsen livesändes av Nasa Space Flight och kan ses på Youtube: 

Branden verkade först vara på väg att sprida sig men avtog efter ett tag. Vd Elon Musk kommenterade händelsen så här: ”Japp, faktiskt inte bra. Teamet undersöker skadorna.” 

Senare förklarade han att eldklotet uppstod vid ett test av så kallad rotationsstart (engelska: Spin start), som inte gick som det skulle. Vid rotationsstart används en gas vid högt tryck för att få turbinpumparna att snurra innan motorerna startas upp, vilket förtrycksätter hela systemet och ger en kraftfullare startsekvens, har Nasa tidigare förklarat i ett blogginlägg

Kryogent bränsle en utmaning

Framöver ska Spacex inte försöka sig på att testa rotationsstart av Super Heavys samtliga 33 Raptormotorer samtidigt, meddelade Elon Musk vidare. Han påpekade även att kryogent (kraftigt nedkylt) bränsle innebär en utmaning eftersom det förångas och skapar en risk för explosion när det blandar sig med syret i luftens atmosfär.  

Spacex egenutvecklade Raptormotor har en mer eller mindre unik design med en förbränningscykel som kallas för fullflödes stegad. Elon Musk konstaterar att startsekvensen är komplex. Här finns en beskrivning av hur motorn fungerar jämfört med mer konventionella förbränningscykler.

Månen, Mars och vidare

När Starship ska skjutas upp i omloppsbana för första gången är ännu inte bestämt. För en månad sedan sa Elon Musk att farkosten blir klar för uppskjutning nu i juli, men något datum finns ännu inte. Enligt Space.com kan det ske inom ett par månader. 

Syftet med Starship är att kunna åka till månen, Mars och vidare.